Iskreno nisam ocekivao od Tebe Spearhead takav ton, niti je u mom postu bilo tog prizvuka, niti ce biti.
Ti bolje poznajes ovu tematiku od mene, ali si selektivno upisivao istorijske dogadjaje, pristrasno, upisivajuci samo losa Ruska dela, a preskacuci dobra, sto sam pokazao i nije mi bila namera nista drugo, nego sam nasao rupu u tvom tekstu.
Na veliku radost Rusije,otkriveno je da na granici i u okviru Austrije i Turske zivi Srpski pravoslavni,slovenski korpus,i to bas u drzavama koje su Ruski arhineprijatelji,Austrija i Turska.
Ovakvim recenicama sam sebi smanjujes kvalitet teksta; sta Rusi do tad nisu znali za postojanje i lokaciju Srba?
Drugo, opet preskaces slucajno ili namerno neke Ruske akcije, iako si podosta pominjao godine 1876-1878:
http://net.lib.byu.edu/estu/wwi/comment/sovserb.htmHowever, on 29 October, 1876, they were defeated by a 100,000-man Turkish army at the Battle of Dyunishe (Dzhunise). Only a Russian ultimatum to Turkey on 31 October (12 November western calendar), 1876, saved Serbia and Montenegro from total collapseМеђутим, 29. октобра, 1876, они су поражени од 100.000 војника турске војске у бици код Диунисхе (Дзхунисе). Само руски ултиматум Турској 31. октобра (12. новембар западном календару), 1876, сачувани Србија и Црна Гора од потпуног колапса.
Trece, sto se tice Ruske teznje za izlazak na more. Rusija je vec tada imala izlaz na Crno more, no mozda si ti mislio na Mediteran, bas, bas otvoreno more.
U tom slucaju su Rusiji mnogo blize primorske teritorije pod Osmanlijskim Carstvom, nego Austrijom (Bugarska, Grcka, Crna Gora), teritorije takodje naseljene Pravoslavnim i Slovenskim narodima (osim Grka).
Sto se Deretica tice, znajuci unapred kakvi bi komentari mogli pasti sam naglasio "Nezavisno od Deretica video sam mapu Dusanovog Carstva..."
Verovao ti meni ili ne ja sam u rukama drzao staru (stara hartija) mapu Dusanovog Carstva, koja nema veze sa ovom danasnjom mapom Dusanovog Carstva, a svojim ocima jos uvek verujem. Ja tada 1997-98 nisam ni cuo za Deretica.
Istorijski gledano,Srbija nikad nije ratova ni protiv nemacke sve do momenta kad smo postali ruske slugenjare.
Sta o ovome da ti kazem? Ako se smatras za ozbiljnog istoricara, a drzim da se smatras, izbegavaj takav ton (pogotovu te ja nisam isprovocirao na takav ton), kao i kalkulacije.
Mozda je tako kao sto kazes, ali sa Rusijom nismo ratovali nikada.
Ja sa tobom mogu da se raspravljam, nikako segacim. Znam unapred da znas o ovoj temi vise, ali si selektivan i pristrasan, pa cu te pecnuti za kraj, jer je potpuno jasno sta sam ovim hteo reci:
Rusija nikada nije ratovala protiv Srbije, za razliku od velike vecine vojno-znacajnih evropskih sila; racunajuci i neobjavljene ratove
Srbija nikad nije ratovala ni protiv Argentine.
Argentina nije evropska zemlja