Anketa

Koja je najbolja familija pušaka (repetirke) Drugog svetskog rata?

Mauser Karabiner 98k
5 (55.6%)
Mosin-Nagant
2 (22.2%)
Carcano
0 (0%)
Arisaka
0 (0%)
Lee Enfield
2 (22.2%)
Springfield
0 (0%)
MAS-36
0 (0%)

Ukupno glasova: 9

Autor Tema: Najbolja puška DSR  (Pročitano 527 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Najbolja puška DSR
« poslato: Avgust 10, 2011, 05:54:09 pre podne »
Nisam stručnjak za ovu vrstu naoružanja tako da se nadam da sam nabrojao sve glavne familijie. Ako sam nešto propustio, ispravite me i ja ću dodati.

Laik sam u ovoj oblasti, ali ću definitivno dati glas opciji 1. :) Uklopila se u Blitzkrieg taktiku i ostala do kraja rata u upotrebi. Mnogo država je imalo svoje varijante ove puške što meni govori da je ona bila reprezentativna i van Nemačke.
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže Smileski Zoran

• Zastavnik
  • *
    • Yahoo brzi glasnik - z.smileski@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Imejl
Odg: Najbolja puška DSR
« Odgovor #1 poslato: Avgust 10, 2011, 04:12:49 posle podne »
Br. 1
Nemacko je nemacko! A, i vozim Opel  :D

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #2 poslato: Avgust 11, 2011, 04:54:12 pre podne »
Da se nadovežem na Zoranovu poruku - obrazložite svoje glasove.

A Zoranov razlog bi više bio za neku temu u Kantini, jel,...
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže Neman

• Zastavnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Avgust 11, 2011, 11:49:00 pre podne »
uh mrtva trka i osecam se kao dete u prodavnici slatkisa...... ali samo zato sto sam rusofil  moj glas ide za Mosin-Nagant i ako je kao sto sam rekao mrtva trka izmedju rusa engleza i nemaca ostali malo zaostaju, osim  Carcana koji mi je zadnji na listi. Ruskinju cenim i zbogdobro osmisljene montaze optike koja omogucava da se koristi i postojeci mehanicki nisani mada to malo izlazi iz price...

Van mreže Spearhead

• Potporucnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Avgust 11, 2011, 03:40:02 posle podne »
Ja glasao za Lee Enfield zbog:
Bolje je imati 10 metaka nego 5
Bolje je imati brz rad zatvaraca nego sporiji.
Pojedina tehnicka resenja kod Lee Enfield ucinila su je preciznijom
od konkurencije.
Drugaciji izgled.Za razliku od Enfildice i MAS 38,sve ostale puske izgledaju kao relikt
iz Napoleonovog perioda.
Enfildica je puska sa verovatno najduzim sluzbom jer je svoju poslednju akciju imala na Foklandima gde je bila u ulozi snajperske puske.
Neko od poznatih strucnjaka je Enfildicu opisao kao "suvise dobru za obicnog vojnika",ova recenica mnogo govori o vec poznatom kvalitetu Enfildice ali takodje nam govori i to da je poznati strucnjak verovatno idijot,koliki god da je strucnjak.

Nasa zemlja je imala veliki broj pusaka tipa Enfield i jedini razlog sto nije postala osnovno oruzje vojnika Druge Jugoslavije je to sto su kapaciteti za pravljenje mauzer sistema ostali neosteceni i sto je strucni kadar vec bio osposobljen za reparaciju i proizvodnju mauzer sistema.

Van mreže balf

• Zastavnik I klase
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Avgust 11, 2011, 10:53:20 posle podne »
moj glas ode na mosin nagan.
nije nebitno ko koristi pusku. ako je u masovnoj upotrebi onda je naravno bitno to sto enfildu u magazu staje 10 metaka i sto ima brzi rad zatvraca. ako je koristi snajperista...njemu nije vazno koliko brzo puca - on i tako ispaljuje jedan metak i bezi.

H kanal je svojevremeno imao neka uporedjenja izmedju mauzera i mosina. ne secam se njihovih obrazlozenja ali i njima je maja daragaja mosinka bila na pervam meste

Na mreži vathra

• Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Avgust 11, 2011, 11:51:43 posle podne »
Мало је незахвална анкета...
Све ове пушке су биле на крају века, убрзо су их заменили полуаутоматске и аутоматске пушке, аутомати, митраљези, други калибри итд.
"If it wasn't for those damn Yanks, we could have kept the war going another 10 years!"

Van mreže Neman

• Zastavnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Avgust 12, 2011, 06:45:45 pre podne »
mislim da je mauzerka ostala najduze u upotrebi a mosin su isto kao snajper koristili svuda, e sada mislim da se u civilne varijante najvise pretopila mauzerka,

Enfild jeste odlicna ali ima manju preciznost  i domet od mausera te ih je to dosta kostalo u burskom ratu (gde su teren i taktika dozvolkjavali da to dodje do izrazaja) mada je stvarno sjajna puska i bas sexy izgleda

Na mreži GAGI

• Porucnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Avgust 12, 2011, 08:09:09 pre podne »
Гласао сам за Маузер пошто је то систем који је ушао у треће столеће, што сигурно довољно говори о квалитету и поузданости.

Enfild jeste odlicna ali ima manju preciznost  i domet od mausera

Мислим да овде ниси у праву, читао сам давно текст ( у "Калибру" или "Метку") где се наводи да је Енфилд прецизнија због брављења у задњем делу сандука што се повољно одражава на осцилацију цеви током опаљења.
Si vis pacem, para bellum.
"Ako zelis mir, spremaj se za rat"

Van mreže Spearhead

• Potporucnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Avgust 12, 2011, 03:27:22 posle podne »
Enfild jeste odlicna ali ima manju preciznost  i domet od mausera te ih je to dosta kostalo u burskom ratu (gde su teren i taktika dozvolkjavali da to dodje do izrazaja) mada je stvarno sjajna puska i bas sexy izgleda
Au bre Nemanja,u Burskim ratovima su britanci,iz nekog razloga,imali municiju punjenu Crnim barutom koja je naravno losija po ucinku.Krajnji domet Enfildice WW I,WW II,u zavisnosti od varijante,kraci/duzi model,je oko 3.000m do 4.000m.
Krajnji domot 89K je oko 2.700 do 4.000m

Van mreže Spearhead

• Potporucnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Avgust 12, 2011, 03:39:13 posle podne »
Гласао сам за Маузер пошто је то систем који је ушао у треће столеће, што сигурно довољно говори о квалитету и поузданости.
I Enfild sistem takodje,osim toga pre par godina na konkursu za snajpersku pusku za nemacki Bundeswehr su konkurisale puske,sistema Mauzer i jedna sistema Lee Enfield,ustvari Lee,na konkursu je glatko pobedila puska Lee Enfield sistema svima poznata pod imenom Accuracy International MK I ili MK II,zaboravih sad.Tako da nemacki Bundeswehr za snajper ne koriste sistem mauser vec pusku AC MK II koji je sistem Lee Enfield.Preciznost ove puske je vec legendarna.