Autor Tema: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)  (Pročitano 8631 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže simo M-84

 • Stariji vodnik
 • *
 • Poruke: 118
  • Pogledaj profil
  • Imejl
MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« poslato: April 09, 2008, 02:28:17 posle podne »
MP38 (Maschinepistole 38)

Ovo je, vjerovatno, najpoznatiji vojni automat svih vremena koji je u istoriju usao pod potpuno pogresnim imenom. Cesto su ga zvali Smaiser (Schmeisser) iako Hugo Schmeisser nije imao nikakve veze ni sa njegovom konstrukcijom, ni sa proizvodnjom (konstruktor je Vollmer, a proizvodio se u Erma-Werke). Ovo oružje prati jedan veliki mit, koji je po?eo da se stvara vec u prvim godinama rata. Predstavljalo je sinonim njema?ke vatrene moci i „Blickrig“ doktrine uopste. Nijemci su ga koristili u svojim marketinskim kampanjama, na propagandnim plakatima. Za njegovu ogromnu slavu najvecim dijelom zaslužna je holivudska industrija u posljeratnim godinama, gdje se stekao utisak da je svaki drugi Nijemac bio naoružan „Smajserom“.

Realnost je bila daleko drugacija „Smajseri“ su bili relativno rijetko zastupljeni u naoružanju Vermahta. Od 1939. do 1945. proizvedeno je ukupno 908.317 komada automata oba modela, sto je skoro zanemarljivo u odnosu na visemilionsku proizvodnju karabina K98k. Automat je na bojistu bio inferioran u odnosu na K98k, narocito na MG34, MG42 i Stg44. Istina, on je i zamisljen kao oružje tenkista, padobranaca i za blisku borbu u urbanim sredinama, dakle prvenstveno za specijalne trupe, a ne za opsti sastav. Konacno, tokom svoje eksploatacije iskazao je nekoliko opasnih nedostataka.

Istorija nastanka

Pocetkom 1938. Nemacki vojni Ured za oružje je od „Erfurter Maschinenfabrik“ (ERMA), ztražio razvoj automata pogodnog za naoružanje posada oklopnih vozila, tj. pogodnog za dejstvo kroz otvore na njima. Vec pocetkom juna iste godine ERMA je vojsci ponudila MP38. Razlog ovako brzog odgovora na zahtjev leži u tome sto je fabrika iz Erfruta vec imala razvijen svoj automat. Naime, njemacki konstruktor Hajnrih Folmer je jos dvadesetih godina pristupio rekonstrukciji automata sa slobodnim zatvaracem, MP18 9 mm Luger, ciji je plod bio automat VMP25 (Vollmer MP25). Medjutim novom oružju je, od strane narucilaca, stavljeno niz zamijerki od kojih je najkarakteristicnija velika dužina povratne opruge, ali je uprkos svemu odobreno njegovo dalje razvijanje. Kasniji modeli su takodje imali mane VMP 26 – lose se pokazala zastitna obloga cijevi, VMP 30 – previsoka kadenca (700 met/min). Bez obzira na sve primjedbe ERMA nastavlja da razvija oružje. Automat doživljava i svoju komercijalnu primjenu, izvozi se, pod nazivom ERMA-MP (EMP, bivsi VMP 31), u Bugarsku, Južnu Ameriku, a po nekim indicijama i u Kraljevinu Jugoslaviju. ERMA je vizionarski jos 1936. prilagodila EMP zahtjevima oklopnih trupa. Klasi?ni drveni kundak je zamijenjen preklopnim metalnim, za sigurno držanje predvidjen je pistoljski rukohvat, uklonjena je prednja drvena obloga, a za prihvat automata lijevom rukom predvidjen je usadnik okvira, koji je zbog udobnijeg prihvata postavljen pod uglom od 30° ulijevo i nagnut nesto utaprijed. Osigurac okvira rijesen je polugom plasiranom sa zadnje strane usadnika, zadržan je sistem teleskopske obloge opruge, regulator za jedina?nu i rafalnu paljbu, a na ustima cijevi ugradjena je preklopna kuka, koja je služila za kacenje o spoljnu povrsinu puskarnice, pri dejstvu iz oklopnog vozila. Zadovoljni ovim rjesenjem, pripadnici Waffen-SS narucili su oko 10.000 primjeraka EMP36.

Zahtjevi vojske

Tako je ERMA 1938. po stizanju zahtjeva Ureda za oružje vec imala spreman model automata i uhodanu proizvodnju. Za kratko vrijeme na oružju su izvrsene minimalne prepravke po zhtjevima narucilaca: masivni sanduk od glodanog celika zamijenjen je sandukom od profilisanog lima, automat je prilagodjen samo automatskoj vatri, usadnik okvira postavljen je na sadnuk pod uglom od 90° u obje ravni. Utvrdjivac okvira zamijenjen je dugmetom sa lijeve strane usadnika, zadnji drveni usadnik zamijenjen je bakelitnim. Preklopna kuka na ustima cijevi zamjenjena je stalnim nastavkom i na kraju na donjem dijelu cijevi dodata je sina za oslonac automata na zid otvora oklopnog vozila. Novo rjesenje je prihvaceno 29. Juna 1938. pod zvanicnim nazivom MP38, a serijska proizvodnja je pocela 2. avgusta iste godine.

MP 40 (Maschinepistole 40)

Kako je oružje projektovano po mirnodopskim standardima, uz primjenu tehnologije izrade dijelova glodanjem, Vermaht je do napada na Poljsku, dobio samo nekoliko hiljada MP38. Vec u prvim danima rata pokazalo se da je neophodno preci na jeftiniju, bržu, masovnu proizvodnju oružja. Vojna industrija je, novim uslovima pocela da se prilagodjava 1939. U proizvodnji rucnog naoružanja pocela je da se primjenjuje tehnologija presovanja limova. Proizvodnja MP38 uz primjenu novih tehnologija, startovala je izmedju marta i jula 1940. Tako nastaje novi model, MP40, koji je u sustini bio isto oružje, samo s razlikama koje su se odnosile na  na izbacivac, utvrdjivac magacina (koji je u pocetku bio orebren a kasnije gladak) i sanduk. Dakle osnovna razlika je bila u nacinu proizvodnje, jer je ovaj model koristio presovani lim i jednostavne sastavne dijelove koje su mogli da izradjuju i drugi proizvodjaci  sirom Njemacke. Upotreba visokokvalitetnog celika se izbjegavala u najvecoj mjeri, a za vezivanje dijelova koristilo se tackasto zavarivanje. Masovna produkcija MP40 povjerena je firmama „ERMA“, „Haenel“ i „Steyr“. Pri tome presovane elemente isporucivali su „Merz-Werke“ i „National Krupp Registrierkassen GmbH“, „Grazer Zwergwerk von Steyr“ isporucivao je pribor, okvire i punjace okvira.

MP40 je imao nekoliko varijanti, ali je spoljasnji izgled neznatno mijenjan. Najinteresantnija verzija je bio MP40/II. To je bio pokusaj da se parira ubojitoj snazi ruskog PPSh 41 sa tanjirastim magacinom u koji se smestao 71 metak. Bio je prava nocna mora za njemackog vojnika. Novi model je proizveden krajem 1943. Godine i imao je duplo kuciste magacina, u koja su mogla da se smjeste dva magacina sa po 32 metka. Jedan je bio povezan stazom za punjenje, a kad se on isprazni, drugi se potiskivao na njegovo mjesto, tj. ubacivao se novi. U praksi se to nije pokazalo dobro zbog velike težine i loseg balansa. Ovaj ocajnicki pokusaj nije imao veceg uspjeha i predstavljao je svojevrstan kuriozitet.

Oružje sa drvenim kundakom, nastalo na osnovu MP40, poznato pod oznakom MP41 bilo je Haener-ova probna investicija, ali nikad nije prihvaceno kao službeno oružje.

Opasni nedostaci

Tokom borbene eksploatacije , jos u Poljskoj, vojnici su zapazili nekoliko nedostataka ovog automata. Prvo, desavali su se zastoji poslje prvog ispaljenog metka. Nemci su dugo proucavali razlog, ove po vojnika smrtonosne mane. Uoceno je nekoliko uzroka: vojnik je lijevom rukom obuhvatao okvir (po propisu smijo se hvatati samo za usadnik), cime je, tokom trzanja, dolazilo do njegovog krivljenja i fatalne promjene ugla hranjenja. Vojnici su, prema uputstvu, podmazivali okvir, prasina koja je zapadala u unutrasnjost, vezivala se za ulje, sto je trenje izmedju zidova okvira i municije povecavalo sa koeficijenta 0,15 na 0,30. Osim toga, cik-cak raspored dovodio je do nepovoljnog medjusobnog pritiska municije i promjene položaja metka. Ova mana nikada nije u potpunosti otklonjena, iako je izdato strogo uputstvo o pravilnom držanju oružja, uvedena pojacana opruga donosaca (sto je kapacitet okvira smanjilo sa 32 na 28 metaka), i novi propis o ciscenju i održavanju.
Drugu manu predstavljalo je slucajno opaljenje kada je zatvarac u prednjem položaju. Prilikom jaceg potresa, desavalo se da zatvarac, usled inercije, „poleti“ unazad, izvrsi punjenje i opaljenje. Kao privremeno rijesenje, izdato je uputstvo o primjeni specijalnog kožnog remena, koji je fiksiran oko cijevi. A specijalnim jezickom rucica zatvaraca cvrsto je fiksirana. Ovo privremeno rjesenje je cak i pohvaljeno, jer je remen prekrivao otvor za izbacivanje caura i sprecavao prodor necistoce. Kao trajno rjesenje od sredine 1942. na svim proizvedenim automatima, stara rucica u vidu kuke zamjenjena je novom, sa osiguracem koji je u prednjem položaju zatvaraca upadao u izrez sanduka. Zamjena je izvrsena do sredine 1943. (adaptirani automati M38 oznaceni su kao MP38/40), a svi novoproizvedeni automati opremani su novim rucicama.

simo M-84     

WW2

Tehnicke karakteristike:MP40RasklopljenMehanizamSkica

Punjac okviraTorbica za okvire i punjac okviraU akciji« Poslednja izmena: April 14, 2008, 12:15:03 posle podne ACHTUNG »

Van mreže Rade

 • Zastavnik
 • *
 • Poruke: 334
 • Country: cs
  • Pogledaj profil
  • Drugi svetski rat
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #1 poslato: April 09, 2008, 05:00:41 posle podne »
?ak se i nekim filmovima vidi scena "odglavljivanja" "šmajsera" treskanjem oružja o zemlju...

Van mreže baclawa

 • Major
 • *
 • Poruke: 1069
  • ICQ glasnik - 416173423
  • Pogledaj profil
  • A vi, kako te?
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #2 poslato: April 09, 2008, 08:56:40 posle podne »
Ne bi bilo lose da prosiris temu pa da HQ vidi da se to "okaci" na sajt.
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...

Van mreže simo M-84

 • Stariji vodnik
 • *
 • Poruke: 118
  • Pogledaj profil
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #3 poslato: April 10, 2008, 07:56:02 pre podne »
Citat
Ne bi bilo lose da prosiris temu pa da HQ vidi da se to "okaci" na sajt.

Ne bi bilo lose da mi objasnis, kako to mislis da prosirim temu?
 :D

Van mreže ACHTUNG

 • Administrator
 • Brigadni general
 • *
 • Poruke: 2074
 • Country: dk
  • ICQ glasnik - 482638609
  • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Pogledaj profil
  • Drugi svetski rat
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #4 poslato: April 10, 2008, 10:14:16 pre podne »
Ako je tekst tvoje delo, potpisi se na kraju njega svojim nickom (ovo vazi za bilo koji tekst) pa kad i mi stavimo svoj potpis na njegovom kraju ("ww2") to znaci da tekst ide na sajt.
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže simo M-84

 • Stariji vodnik
 • *
 • Poruke: 118
  • Pogledaj profil
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #5 poslato: April 10, 2008, 11:47:53 pre podne »
Tekst sam sastavljao jos prije, mislim, dvije godine, tako da se, iskreno, vise i ne sjecam koju sam literaturu koristio. Znam da sam prevodio neke tekstove skinute sa net-a, enciklopediu rucnog naoružanja i neke domace casopise o oružju...

Van mreže baclawa

 • Major
 • *
 • Poruke: 1069
  • ICQ glasnik - 416173423
  • Pogledaj profil
  • A vi, kako te?
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #6 poslato: April 10, 2008, 05:15:37 posle podne »
Eto, kao sto rece kamarad ACHTUNG, potpisi se, i HQ ce to staviti na sajt  :streber:   I onako nam je sajt "slabiji" u odnosu na forum.
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...

Van mreže ACHTUNG

 • Administrator
 • Brigadni general
 • *
 • Poruke: 2074
 • Country: dk
  • ICQ glasnik - 482638609
  • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Pogledaj profil
  • Drugi svetski rat
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #7 poslato: Septembar 01, 2008, 06:09:06 posle podne »
Poceo je upload tekstova na novi sajt od pre neki dan, sto ce se samo ubrzavati.

Ovakvi tekstovi definitivno idu na sajt, a autor moze da posalje ime i prezime na moj PP ako zeli da bude tako potisan na kraju teksta. :)
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže Rile

 • Razvodnik
 • *
 • Poruke: 1
  • Pogledaj profil
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #8 poslato: Septembar 08, 2008, 09:51:30 pre podne »
Negde sam pro?itao i da je pravljen nastavak za pucanje iza ugla - za gradske borbe. Ima li neko podatke o tome ili da me uputite na neki izvor na netu?

Van mreže dwollner

 • Zastavnik I klase
 • *
 • Poruke: 375
  • Pogledaj profil
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #9 poslato: Septembar 08, 2008, 07:30:20 posle podne »
Negde sam pro?itao i da je pravljen nastavak za pucanje iza ugla - za gradske borbe. Ima li neko podatke o tome ili da me uputite na neki izvor na netu?


http://www.sarcoinc.com/krummerlauf.html

Van mreže Zaslon

 • Porucnik
 • *
 • Poruke: 861
  • Pogledaj profil
  • Airserbia
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #10 poslato: Septembar 08, 2008, 07:42:21 posle podne »
Ovo je nastavak za pusku Stg 44, a za "smajser" nisam vidjao!

Van mreže ACHTUNG

 • Administrator
 • Brigadni general
 • *
 • Poruke: 2074
 • Country: dk
  • ICQ glasnik - 482638609
  • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Pogledaj profil
  • Drugi svetski rat
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #11 poslato: Septembar 08, 2008, 07:51:04 posle podne »
O nastavku za Stg 44 mozete da citate i na sajtu, tekst je Radetov:

http://www.drugisvetskirat.org/index.php?Page=stg44

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže dwollner

 • Zastavnik I klase
 • *
 • Poruke: 375
  • Pogledaj profil
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #12 poslato: Septembar 08, 2008, 08:06:13 posle podne »
krummerlauf je usao u proizvodnju 1940 godine, za razlicite vrste oruzja, ali je masovno proizveden, tip "I" za stg44,u kolicini od oko 8000 komada. postojao je tip "P" za tenkovsku upotrebu

http://www.axishistory.com/index.php?id=4685

Van mreže simo M-84

 • Stariji vodnik
 • *
 • Poruke: 118
  • Pogledaj profil
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #13 poslato: Septembar 09, 2008, 03:36:21 posle podne »
Bez potrebe mrsite i zapetljavate ovdje, imate odgovarajuce teme i za ovu pusku i za njen nastavak...

Van mreže ACHTUNG

 • Administrator
 • Brigadni general
 • *
 • Poruke: 2074
 • Country: dk
  • ICQ glasnik - 482638609
  • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
  • Pogledaj profil
  • Drugi svetski rat
  • Imejl
Odg: MP38, MP40 (Maschinenpistole 38, 40)
« Odgovor #14 poslato: Septembar 18, 2008, 02:56:27 posle podne »
Kao sto smo obecali:

http://www.drugisvetskirat.org/index.php?Page=mp38i40

Cestitam druze! ;)
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill