Ako se ne varam ja sam ti uputio pitanje koje je glasilo:A sta je bio cilj operacije Market Garden uopste pa da ti mozes da izjavis ovako nesto?.a ne sta je cilj ratovanja.
Strateski cilj operacije MG je Arnheim , da bi se osigurao ulazak u Ruhr..........Cilj nije postignut.
OK,predpostavio sam da ne znas,iako si odgovor mogao da nadjes na strani 4.ove teme,jer fim i trecerazdena literatura sugerise da je cilj operacije Market Garden bio most,medjutim cilj nije bio most.
Cilj operacije Market Garden je bio sledeci:
1.obrazovanje mostobrana preko reke Isel kod Zojdarskog jezera.(odskocna daska za obilazak Zigfridove linije i prodor u Rur)
2.luka Antverpen
3.polozaji V-2 raketa u Holandiji odakle je gadjan London,Pariz i mostobran u Normandiji.
E to je bio strateski cilj operacije Market garden a ne most ili mostovi.Mostovi kod Zona,Besta i Arnhema su trebali biti obezbedjeni kako bi XXX korpus obezbedio gorenavedene strateske ciljeve.
Mozda je to tvoja ocjena tog plana...Plan je od pocetka smatran rizicnim, i izveden je iskljucivo zbog politickog razloga
Pa nije moja ocena ali se slazem sa onima koji su plan ocenili kao rizican,medju njima je i sam tvorac plana feldmarsal Montgomery.
Po oceni SHAEFA plan je bio rizican ali vredan pokusaja.
Ne znam da li ima smisla uopste uplitati cinjenicu da su ljudi oko americkog predsednika,industrijaci,bili izuzetno protiv plana Overlord po kojem su Britanske snage dobile Severni deo odakle ce vrsiti ekspanziju i imati vecu sansu da zauzmu prebogatu Rursku oblast.
Naime,ovo je sve u vezi sa konferencijom u Teheranu prema cijim odredbama svaka saveznicka strana preuzima kontrolu nad teritorijom koju zauzme i njenim resursima

Naprotiv, Monti je bio spreman za kockanje
Mozda ali ne svojom voljom.
The announcement of Eisenhower's decision to support Montgomery, and the delivery of the subsequent execution order for Market Garden evoked a variety of emotional and professional objections across the ALied spectrum.According to David Irving, "Omar Bradley was nauseated by the decision ...and immediately phoned Patton ... to assure him in person he would give Third Army half of any supplies available to his army group." From an operational perspective, Montgomery's own staff remained against the plan.
"Brigadier Belcham, Chief of Operations, disliked the narrowness of the thrust, along low ground ... Brigadier Richardson, Chief of Plans, did not know of the proposed drop until several days after the announcement." Instead,Richardson favored an Allied advance through Aachen vice the topographically difficult lowlands of Holland. Furthermore, intelligence reports, via Ultra, revealed a disturbing reinforcement of troops and armor
in Arnhem, in the Albert Canal area, and along the border with Luxembourg. Dempsey, Commander of the British Second Army, personally visited Montgomery to express his deep concern over both the Ultra information and Dutch resistance reports of an unknown number of tanks near Nijmegen and Arnhem. Extremely worr."ed about "increased resistance in the Albert Canal area, Dempsey doubted his army's ability to advance as quickly as the plan required and to join up with the airborne who were to hold bridges for his arrival. Finally, "Monty's" own Chief of Staff, MGen Freddie De Guingand, telephoned from his hospital bed..."to warn Monty that the combined efforts of increasing enemy resistance and logistical dependence on the winning of more deep water portj, made such a unilateral thrust a very doubtful position." Yet, Montgomery persisted in his objective of opening up the Rhine and doing it before either Patton or Bradley.
OK,lepo receno ali na kraju manipulacija cinjenicama od strane autora.Autor nam ustvari zeli reci,da je ceo Montiyev stab upozoravao licno njega na rizicnost operacije,a Monty to ne zna kao da plan nije njegov

,medjutim za rad takmicarskog duha on preuzima rizik?
Prvo,Monty slusa naredjenja koje mu Shaef i IKE izdaju,Monty nema ni slobodu ni ovlascenja da uzme 5 vojnika i posalje ih u prodavnicu ako to ne odobri SHAEF i Ike a kamoli nesto vise,Kraj price.
Drugo,cuvena napumpana takmicarska atmosfera izmedju Montiya i Pattona je novinarsko preuvelicavanje dogadja i stvaranje takmicarske atmosfere koja prodaje novine po principu "Nas general je bolji od njihovog".Patton je komedijas,simpatican mozda,medjutim imajuci u vidu njegove ishitrene poteze,koje neki tumace kao agresivna taktika,on je daleko od dobrog generala.
Da se razumemo,Montgomery je feldmarsal,komandant 21.grupe armija,komanduje sa vise miliona ljudi i sad on hoce da se takmici sa nekim americkim generalcicem armijice koji tripuje da je bio Rimski centurion??Ma idi begaj