Autor Tema: Da su Nemci pobedili...  (Pročitano 11840 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dylan Dog

• Gost
Odg: Da su Nemci pobedili...
« Odgovor #60 poslato: Januar 25, 2011, 10:51:31 pre podne »
Znam sta zelim reci, ali ne znam da li cu se dobro izraziti, pa neka me neko slobodno preformulise.
Operacija "Citadela" je specificna po tome sto Nemacki cilj vise nije bila teritorija.

1941.
Nemacka napreduje na istocnom frontu, na njegovom severnom, centralnom, i juznom delu. Cilj je dostici liniju Arhangelsk-Kujbisev-Astrahan

1942.
Nemci zakljucuju da vise nije moguca ofanziva, na sva 3 dela ruskog fronta (severni, centralni i juzni), nego ofanziva napreduje juznim delom ruskog fronta (Krim, Kavkaz, Staljingrad... ka Bakuu). Cilj je zauzimanje naftonosnih polja kod Bakua (uz Staljingrad), a oduzimanje istih sovjetima. Na severnom, i centralnom delu ruskog fronta nema znacajnijih teritorijalnih promena.

1943.
Nemacki cilj je eliminisanje "Kurske izbocine", ne zbog teritorije, nego da bi se tu unistile jedinice Crvene armije. Primetna je mnogo manja nemacka teritorijalna ambicija u ovoj godini. Probacu da ubacim koju mapu, da bih bio slikovitiji.

Nemacka ofanziva na ruskom frontu 1941.; 1942.; 1943.

Da su Nemci uspeli da spoje klinove oko Kurske izbocine i okruzili sovjetske trupe Centralnog i Voronjezkog fronta, pitanje je da li bi mogli odrzati taj obruc do unistenja/zarobljavanja tih trupa.
Moje misljenje je da ne bi, jer vise nisu imali snage za tako nesto.
Narocito ako problematiku pogledamo iz perspektive da su okruzene sovjetske trupe krenule da se probiju iz obruca, a da je krenula sovjetska ofanziva i sa spoljne strane obruca.
Paralela bi mogla biti okruzivanje nemacke vojske kod Staljingrada.
Dok je 4. oklopna armija Hermana Hota i pokusala da probije spoljni obruc kod Staljingrada, bez narocitog uspeha; Hitler nije dozvolio da okruzena 6. armija pokusa da probije unutrasnji obruc, i spoji se sa 4. oklopnom armijom.
« Poslednja izmena: Januar 25, 2011, 11:47:12 pre podne Dylan Dog »

Van mreže geometar19

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #61 poslato: Januar 25, 2011, 12:04:41 posle podne »
Unapred se izvinjavam gospodo tenkisti,opet kažem da se slabo razumem u tenkove ali neki dan
sam ovlaš gledao neki Hystori (ili Disquaveri?) chanel , sada u koloru i tamo rekoše da su Sov-
jeti uoči kurske bitke provalili nemačke šifre ! Pa,kad su onih 598 (?) nemačkih tenkova zorom
krenuli,desilo se :SURPRISE !!! Naišli na nekih 600 (?) sovjetskih,al' u čelo !
Pregledao sam Vaše postove,nisam video da neko pominje ovu "sitnicu". Ako se zaista radilo
o tome,onda je u pitanju neka druga, ali sasvim jednostavna priča,koja (pored Italije) objaš-
njava zašto je Hitler prekinuo Citadelu...   

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #62 poslato: Januar 25, 2011, 12:19:43 posle podne »
Sovjetski obavestajac je saznao tacno vreme i priblizno mesto pocetka Operacije "Citadela".
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Ivanovich_Kuznetsov
Kuznetsov was also the first intelligence agent to uncover German plans to launch a massive tank attack in the Kursk region
Ne znam da li je to odgovor na tvoje pitanje.
Bez obzira History, Discovery i sl. nisu bas kvalitetni izvori za obrazovanje oko WW2.

Zukov u svom delu "Uspomene i razmisljanja" (citao, ali davno) navodi da je sovjetska artiljerijska paljba po nemackim polozajima kod Kurska pocela 45 minuta pre znanog vremena nemackog napada; pocetka Operacije "Citadela".
Dalje dodaje da to smatra greskom, i da bi artiljerijska paljba po nemackim polozajima bila jos efikasnija da je pocela 15 minuta pre pocetka nemackog napada (kao 45 minuta pre nemackog napada nemacki vojnici su bili jos u rovovima, a 15 minuta pre napada bi ih artiljerijska paljba zatekla na otvorenom, u pripremama).
Nemojte zameriti ako informacije nisam preneo bas doslovno, jer sam "Uspomene i razmisljanja" od Zukova citao veoma davno.
« Poslednja izmena: Januar 25, 2011, 12:29:25 posle podne Dylan Dog »

Van mreže balf

• Zastavnik I klase
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #63 poslato: Januar 26, 2011, 06:24:11 pre podne »
dobro si preneo i jedno i drugo. s tim sto se zukov ne poziva na obavestajca kuznjecova koji je javio tacno vreme vec na prebege. odnosno kontrapriprema je bila planirana nije dosla stihijski.