Autor Tema: Blitzkrieg ili ne?  (Pročitano 11720 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Blitzkrieg ili ne?
« poslato: April 26, 2007, 08:58:00 posle podne »
      Mnogi ljudi, pa cak i istoricari tvrde da je blitzkrieg taktika koriscena protiv Poljske. A u stvari nije. Kakvo je vase misljenje o tome i kako u stvari vidite blitzkrieg kao nacin ratovanja?
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže Rocker

• Vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
Odg: Blitzkrieg ili ne?
« Odgovor #1 poslato: April 27, 2007, 06:02:12 posle podne »
O tome koliko je Blitzkrieg dobra taktika, dovoljno govori podatak da od WWII, Ameri jedino tu taktiku i koriste. To što im ?esto ne uspe je ve? druga stvar. Najve?i problem kod ovakve vrste napada je logistika, koja mora da bude mnogo dobro organizovana da se cela operacija ne pretvori u promašaj.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #2 poslato: April 27, 2007, 06:09:33 posle podne »
      Blitzkrieg zahteva pre svega informacije. Gde su strong points, gde su dobri putevi,...
A svi znamo koliko je Amerima tesko da dodju do informacija,...

Van mreže M1los

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #3 poslato: April 27, 2007, 07:40:34 posle podne »
Ja Blitzkrieg zamišljam kao masovni napad svim raspoloživim sredstvima, i da je faktor iznena?enja jako bitan.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #4 poslato: April 28, 2007, 03:18:44 posle podne »
         Pa ne bas svim sredstvima. Na primer, u WW2, JU-87 je bio prvenstveno namenjen da zameni artiljeriju koja je bila mnogo sporija (vecinom vucena konjima). Anyway, okacicu tekst o metodama Blitzkriega. Mislim da ce biti vrlo zanimljiv nekima.  :streber:

Van mreže M1los

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #5 poslato: April 29, 2007, 08:15:13 posle podne »
Meni prvom :D

Van mreže aleksandarII

• Mladji vodnik
  • *
    • MSN glasnik - aleksandar.al@gmail.com
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: April 29, 2007, 10:00:23 posle podne »
Iako je Poljska bila pregazena vrlo brzo,Nemci su izgubili znatna sredstva u tom pohodu pogotovo tenkova. :bang:

Van mreže M1los

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #7 poslato: April 30, 2007, 10:42:45 pre podne »
Ali to nisu ni osjetili  ;D

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: Maj 03, 2007, 10:31:03 pre podne »
     Tenkove su gubili pre svega u naseljenim mestima. Zato je kasnije naredjeno da tenkovi zaobilaze utvrdjena mesta i nastave sa prodorom u neprijateljsku pozadinu. Tako je i stvoren Blitzkrieg, koji se kasnije u punom znacenju, prikazao u Francuskoj. U Poljskoj je nemacka armija i dalje zavisila od zeleznice sto nije odlika blitza.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #9 poslato: Maj 08, 2007, 08:27:22 posle podne »
     Sada sam citao opis Blitzkriega na ovom sajtu:
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A737705

Moje misljenje jeste da je autor pisao malo napamet. Artiljerija nije obavezna u blitzkriegu jer ubija element iznenadjenja cesto. Nemci su cesto u Francuskoj koristili Stuke kao zamenu za artiljeriju jer ova posto je vucena bila konjima jednostavno nije mogla da stigne za panzerima.
     Sada je vec drugo vreme. Samohodna artiljerija vise nije problem i onda se odlicno uklopila u metod blitzkriega, a posebno super brzi avioni. Sve ovo omogucava da se poraze visestruko jace snage koje nisu pripremljene i da tenkovi ponovo uteruju strah u kosti svojom masovnom pojavom...  :zloca:

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Maj 09, 2007, 12:32:44 posle podne »
To za artiljeriju nije uopšteno . To se odnosi na po?etak velikih operacija kao na primer po?etak Staljingradske bitke . Artiljerija je tako uzorala ruske položaje da su ovi ve? u tom uvodu bili poraženi . Štuke su imale ulogu u kasnijim fazama operacija kada artiljerija jednostavno nije stizala da u?estvuje u borbi zbog brzine prodora nema?kih jedinica .
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim

Van mreže overkill_vs

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • MyCity
« Odgovor #11 poslato: Maj 09, 2007, 12:42:48 posle podne »
Glavna ideja Blitzkrieg-a je brz prodor tenkovima i pratecom pesadijom tj. uklinjavanje u protivnicki front na vise mesta, zaobilazenje utvrdjenih i naseljenih mesta i prolaz u neprijateljsku pozadinu. Ovo izaziva faktor iznenadjenja i panike kod neprijatelja i uzrokuje zatvaranje takvih pravaca tj. slabljenje drugih delova fronta. Osvajanje utvrdjenih mesta i gradova prepusta se jedinicama drugog ili cak treceg esalona.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #12 poslato: Maj 09, 2007, 08:09:46 posle podne »
      Tenkovi su u WW2, u okviru blitzkriega, bili obavezni da koriste dobre puteva radi brzeg probijanja. Nemacki avioni (najcesce cuvene "Rode") su slikale teren koji predstoji i zatim te fotografije bacale clanovima staba koji bi tako unapred znali raspored neprijateljskih snaga i pravilno rasporedjivale svoje.

Dosta sam citao o nemackoj doktrini koriscenja puteva jer su ih koristili za svasta: od tenkova, preko inzenjerijskih jedinica, jedinica za snabdevanja do mesta gde ce pesadija da spava (verovali ili ne i tome se vodilo racuna).

Artiljerija je isla u "talasima" i preskakali su jedni druge: dok bi jedna jedinica artiljerije delovala druga bi se kretala napred, pa dok bi druga delovala, ova prva bi se kretala. Ovo u slucaju Francuske cesto nije bilo dovoljno...

Van mreže overkill_vs

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • MyCity
« Odgovor #13 poslato: Maj 11, 2007, 09:41:09 pre podne »
Ne bih se bas slozio da je bila obavezna upotreba puteva u Blitzkriegu. Naime, u udarnim klinovima pesadija se kretala na tzv. halftracks i prema tome imala je prohodnost i bez puteva.
Druga stvar koju treba istaci kod Blitzkrieg-a je konstantan napad bez zaustavjanja, tj. Stuke su prestajale sa dejstvima tik pred kopneni napad tenkovima i motorizovanom pesadijom sto neprijatelju ne daje vremena da predahne.
Treca stvar je da takav napad izaziva paniku kod civilnog stanovnistva koji se povlaci iz ratne zone, zakrcuje puteve za povlacenje branilaca ili za dopremanje pojacanja. Takodje, moral branilaca popusta kada vide tzv. "zbegove" civila i cak na mestima gde nisu toliko ugrozeni, povlace se, napustaju svoje redove ili se predaju.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #14 poslato: Maj 11, 2007, 10:40:25 pre podne »
        Pazi, ono sto sam ja napisao jeste perfektan blitzkrieg, znaci onako kako je namenjen da se vodi. Tenkovi su bili u obavezi da sto koriste najbolje puteve kad god je to moguce. Pored mnogo vece brzine kretanja po asfaltu, oni su tako trosili i dosta manje goriva. Pesadjia je trazila sporedne puteve, i isto vazi i za nju - ako je moguce postojanje puteva. Halftrackovi su bili u Francuskoj zastupljeni u malom broju, i ako su postojali, vukli su artiljeriju ili je komandir nalazio u njemu. Pesadija je u to vreme koristila kamione gde god je stigla, pa cak i kradene. Konji su i dalje cinili glavnog pokretaca.
        Ono sto je Blitzkriegu omogucilo tako duboko zabijanje u neprijateljsku teritoriju jeste osamostaljivanje jedinica po pitanju snabdevanja. Tu se najvise vodilo racuna o tenkovima. Panzeri su za sobom vodili mehanicare i gorivo u vidu Jerrycansa kako su ih pogrdno zvali Britanci - kante sa gorivom. Tako je i omoguceno da tenkovi Rommelove Ghost divizije odu daleko ispred svih, ne cekajuci pesadiju koja se vukla za njima.
         Svega ovoga nije bilo u Poljskoj. Nemci su i dalje zavisili o zeleznice, borba se odvijala najvise na granici (ovo su Nemci namerno uradili), da bi ih posle zajedno samleli. Bilo je puno tenkovskih gubitaka zbog jos nerazradjene taktike.