Autor Tema: Blitzkrieg ili ne?  (Pročitano 11720 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže baclawa

• Major
  • *
    • ICQ glasnik - 416173423
    • Pogledaj profil
    • A vi, kako te?
Odg: Blitzkrieg ili ne?
« Odgovor #45 poslato: Mart 10, 2008, 12:28:09 posle podne »
u poredjenju, nemci su imali mnogo jacu snagu od poljaka, kojima je glavna jedinica bila konjica (ne mislim bas bukvalno), tako da je neminovno bilo da poljska bude zauzeta za kratko vreme

Ne bih se slozio da je bilo tako neminovno kao sto Ti kazes. Dobro je poznato da nisu uvek pobedjivale iskljucivo najbrojnije i najopremljenije trupe. Strategija, teren, vremenski uslovi, pa cak i faktor srece, sve to takodje utice na ishod.
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...

Van mreže zukov

• Razvodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #46 poslato: Mart 12, 2008, 07:25:33 posle podne »
nemci su i imali dobre generale pored ostalog, jedino pitanje je bilo kad ce poljska pasti, drzali su se koliko su se mogli (nesto vise od mesec dana) protiv nemaca i sovjeta

Van mreže ivica70

• Mladji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #47 poslato: April 23, 2008, 12:47:34 pre podne »
mora se priznati da su nemci blitzkrieg kao vojnu taktiku koristili maksimalno ,pored njih to su radili i japanci . sobzirom da je nemacka tada imala stvarno mocnu oruzanu silu nije ni cudo sto su pregazili poljsku ,ok. tu su malo odigrali i rusi ali francuska,jugoslavija(srbija),neki izvori govore i pola rusije. mislim da to dovoljno govori o njihovoj vojnoj moci u to vreme naravno i planerima tih operacija koji su vecinom imali iskustvo jos iz 1.sv.rata
pozdrav  :bang:

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #48 poslato: Novembar 05, 2008, 11:14:01 pre podne »
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #49 poslato: Jun 02, 2009, 11:26:55 pre podne »
Citat
Mnogi ljudi, pa cak i istoricari tvrde da je blitzkrieg taktika koriscena protiv Poljske. A u stvari nije. Kakvo je vase misljenje o tome i kako u stvari vidite blitzkrieg kao nacin ratovanja?
Blitzkrieg doživljavam kao napad svim raspoloživim sredstvima, a naročito avijacijom, i oklopno-mehanizovanim jedinicama. Mobilnost trupa je na daleko većem nivou nego ranije. Jednostavno protivniku se ne da da dodje "do daha". Bombarduju mu se komunikacije, i železnički čvorovi, pa protivnik ne moze da se pregrupiše. U glavnim pravcima udara ostvaruje se golema nadmoć u svim vidovima...
Konkretno Poljska možda i nije dobar primer za analizu blitzkriega, mislim da je bolja Francuska. A to je iz razloga jer je Poljska odredjen broj trupa držala prema SSSR-u, dok Francuska nije morala da ima trupe okrenute prema Španiji... Bio blitzkrieg ili ne, Poljska je morala biti zgažena od Nemacke i SSSR-a! Vrlo nezahvalna lokacija.... Nekoliko puta tokom istorije Nemci i Rusi su delili Poljsku (mislim 4 puta). Pre WW1 Poljska nije postojala (postojala je mnogo ranije, ali tada ne).
« Poslednja izmena: Novembar 01, 2009, 12:42:08 posle podne Dylan Dog »

Van mreže zaitsev vasilij

• Razvodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #50 poslato: April 18, 2010, 02:13:48 posle podne »
Njemci cu dosta tenkova u Poljskoj izgubili zbog mehanickih kvarova ( kao i tijekom Anslusa)...to je vise bila njihova nepripremljenost nego Poljsko djelovanje... dosta je kasnila opskrba pa je falilo  dijelova...strasno zvuci da je Guderian u nekoliko dana napredovao po 200 km i kako ce bit tenkovi ispravni... :?   u  Poljskoj nije bio Blitzkrieg u potpunosti kao u teoriji al je dao dobre temelje za njemacku vojsku pogotovo za rat na Zapadnom frontu....
...nema mesta za nas iza Volge...VASILIJ ZAITSEV

Van mreže balf

• Zastavnik I klase
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #51 poslato: Jun 08, 2010, 12:49:55 posle podne »
moje vidjenje blickriga se poklapa sa jednom skicom koju sam video u trotomnoj knjizi (mislim da sam joj korice video i na ovom sajtu) mislim da je 5 ili 6 slika.
bez granicnih carki i incidenata, munjeviti prodor oklopnih snaga sa otkrivenim krilima koje stiti artiljerija, zaobilazenje jace utvrdjenih tacaka i upad u sto siri operativni prostor.

evo gaaaaaa
nasao sam...

http://www.svetskirat.net/osajtu.htm

to su naslovne strane knjige gde sam nasao tih nekoliko skica. u prvoj knjizi kada se govori upravo o napadu na poljsku.

e da...tu je (koliko se secam) napomenuto da je u poljskoj primenjen blickrig, ali se to zaista ne podudara cak ni sa objasnjenjem u samoj knjizi
« Poslednja izmena: Jun 08, 2010, 01:13:28 posle podne balf »

Van mreže nenad_janjic

• Vodnik
  • *
  • Country: cs
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #52 poslato: Oktobar 12, 2011, 03:48:44 posle podne »
Блицкриг је најбоља ствар која је смишљена у Другом светском рату.
Ravna Gora pobediti mora.