Autor Tema: Singapur  (Pročitano 5587 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
Singapur
« poslato: April 26, 2007, 05:08:13 posle podne »
Kako je duplo brojnija vojska Velike Britanije izgubila najutvr?eniju bazu na svetu ? Ko je kriv za poraz i zašto ?
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Odg: Singapur
« Odgovor #1 poslato: April 26, 2007, 05:58:18 posle podne »
         Stvarno sam slabo upoznat sa ovim dogadjajim i sve sto znam jeste da su sve "glavne cevi" odbrane bile okrenute na pogresnu stranu. Tacnije, Japanci su dosli kroz dzunglu. Ako se varam, objasni slobodno.
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Dark Rider

• Gost
« Odgovor #2 poslato: Maj 11, 2007, 07:25:45 posle podne »
Sto se tice Azije i WW II rata ja o tome nemam pojma apsolutno nista. :-[

SREBRNI LETAC

• Gost
« Odgovor #3 poslato: Maj 11, 2007, 09:46:24 posle podne »
Razlog po meni prvenstveno lezi u engleskoj arogantnosti i verovatno u katastrofalnoj neobavestenosti o namerama japana. Drugo u pitanju je i potpuno promasena taktika jer su englezi ocekivali s obzirom na japansku jacinu u mornarici napad sa mora a japanci su izvrsili desant kroz dzunglu. Jos jedna prednost na strani japanaca je snalazljivost u dzungli koj je bila strana englezima. Englezi su takodje dovukli svoj ponos mornarice Princa od Velsa i krstaricu Repulse te je verovatno i tu lezala delimicna opustenost trupa. Naravno oba broda su japanci potopili zacas i iznenadili britance. Mislim da su englezi imali bar deset puta vece gubitke od jaapnaca a veliki broj ih je pao u zarobljenistvo.

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Maj 11, 2007, 10:09:38 posle podne »
Ina?e i Japanci su bili dosta neobavešteni . Ni sanjali nisu da englezi imaju skoro duplo više vojske nego što su oni poslali u ovu operaciju .
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"

SREBRNI LETAC

• Gost
« Odgovor #5 poslato: Maj 12, 2007, 08:03:19 pre podne »
Znaci sreca prati hrabre.

Van mreže DrVuk83

• Stariji vodnik I klase
  • *
    • MSN glasnik - vuk3101@hotmail.com
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Septembar 21, 2007, 02:09:17 posle podne »
Razlog po meni prvenstveno lezi u engleskoj arogantnosti i verovatno u katastrofalnoj neobavestenosti o namerama japana. Drugo u pitanju je i potpuno promasena taktika jer su englezi ocekivali s obzirom na japansku jacinu u mornarici napad sa mora a japanci su izvrsili desant kroz dzunglu. Jos jedna prednost na strani japanaca je snalazljivost u dzungli koj je bila strana englezima. Englezi su takodje dovukli svoj ponos mornarice Princa od Velsa i krstaricu Repulse te je verovatno i tu lezala delimicna opustenost trupa. Naravno oba broda su japanci potopili zacas i iznenadili britance. Mislim da su englezi imali bar deset puta vece gubitke od jaapnaca a veliki broj ih je pao u zarobljenistvo.
Bas tako,Engleska komanda i vojnici su pre svega bili arogantni i puni sebe,da kazem tako bili su opušteni.O?ekivali su napad sa mora,ali su japanci opet pokazali da mogu da iznenade.Došli su kopnom,pravo kroz dzunglu,i odsekli komplet britansku vojsku.A ono za topove je ta?no,to su bili topovi kojima je postolje fiksirano,i svi do jednog su gledali ka moru.

Van mreže ZastavnikDjemo

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: April 04, 2008, 10:47:10 posle podne »
Posto sam procitao knjgu Singapore Burning, najopseznijem delu o bici za Singapur i njegovom padu, mogu da izlozim sledece:
1. Britanci nisu bili arogantni, i General Percival je neopravdano proglasen za krivca. Naime, vecina njegovih trupa su bile slabo obuceni indijski regruti, bez teskog naoruzanja. Samo da podsetim, Britanci u Malaji tada nisu imali NIJEDAN tenk.
2. Planovi za odbranu Singapura su se oslanjali na njegovu prirodnu izolovanost dzunglom u Malaji, sto vec 1941. uopste nije bilo tacno; naime, povecana potraznja za gumom u svetu je znacila i povecanu proizvodnju kaucuka, a Malaja je uvek bila glavni izvoznik te sirovine. Samim tim, dzungla je vec bila ispresecana zeleznickim prugama i asfaltiranim putevima, koji su vodili u Singapur, tada glavnu izvoznu luku JI Azije.
3. Britanci nisu poslali u Singapur NIJEDNU podmornicu, koja bi ometala Japansko iskrcavanje i snabdevanje.
4. Britanci nisu imali savremenih aviona na Malajskom poluostrvu, a imali su ih oko 150, od kojih vecina su bili prastari Vickers Vildebeest.
Ko hoce knjigu, au Beogradu je ili dolazi u BG, neka posalje pm :)

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: April 04, 2008, 10:53:59 posle podne »
Koliko se secam citajuci Cercilove memoare, on se bas iznervirao. Gubio se kako nisu okrenuti topovi, kako nije organizovana jaca odbrana... Tu me je malo podsecao na Hitlera. :)
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže ZastavnikDjemo

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: April 04, 2008, 11:40:15 posle podne »
Topovi se nisu mogli okrenuti, a i da jesu, bili bi beskorisni, jer su imali granate za probijanje brodskog oklopa, a to znaci da bi se zarile duboko u tlo, koje je tamo uglavnom mocvarno i rastresito, i ne bi imali nikakvog efekta. Inace, Englezi su se prilicno dobro borili, obzirom na uslove u kojima su bili.

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Maj 29, 2008, 10:04:31 posle podne »
Tacnije najbolje su se borili Australijanci . Oni su držali odstupnicu svo vreme i jedini uspeli da se organizovano povlace .

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Maj 24, 2009, 08:01:45 posle podne »
Cercil u memoarima navodi da je pad Singapura " ... najteza katastrofa i najveca kapitulacija u Britanskoj istoriji . "
Cak je razmatrano da Kraljevska komisija sprovede istragu o padu Singapura , ali se od toga odustalo . Britanci su znali da imaju vise trupa od napadaca . Nisam uspeo da pronadjem podatak koliko je brojao garnizon tvrdjave , ali pretpostavljam da je oko 100.000 vojnika , ili nesto manje . Takve podatke manje - vise navodi i Cercil .

Van mreže ZastavnikDjemo

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Avgust 20, 2009, 11:43:30 posle podne »
Da, ali nije sve u broju vojnika. Naime, ta vojska mora da ima i logističku podršku, podršku avijacije, i u slučaju Malajskog poluostrva i podršku RM. Od ta tri ključna elementa, Britanci su bili inferiorni u odnosu na Japance. Osim toga, Japan je tamo poslao svoje najbolje i najiskusnije jedinice, što nije bio slučaj sa britanskim trupama.

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Avgust 21, 2009, 12:54:02 pre podne »
Mislim de je presudan bio los moral Britanske vojske, inace sto je planirano da se sprovede istraga ?

Van mreže Spearhead

• Potporucnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: Avgust 21, 2009, 04:04:01 posle podne »
Mislim de je presudan bio los moral Britanske vojske.
A Britanska vojska je kroz istoriju poznata kao armija loseg morala ili ne??