Spearhead
Potporucnik
Van mreže
 United Kingdom
|
 |
« Odgovor #30 poslato: Новембар 25, 2008, 10:31:32 » |
|
Tacno tako...Mogu FR pricati sta god zele..ko gubi ima pravo da se ljuti.....Gubitci RAFa su bili izuzetno teski a FR vazduhoplovstvo je unisteno na "skolski"nacin ....Mada u globalu posmatrajuci celu Nemacku kampanju u FR mora, se reci da su Nemci vrlo mudro izabrali trenutak napada jer je FR armija tada bila u sred kompletnih reformi,a cela Nemacka pobeda je izvojevana sto bih ja rekao "za male pare" Tako da Dunkirk tu ne igra nikakvu ulogu jer napad na GB i onako nije usledio...pa se moze posmatrati kao jedan veci lokalni neuspeh Nemaca ....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Feldmarsal Tadic
Desetar
Van mreže
 Serbia and Montenegro
|
 |
« Odgovor #31 poslato: Децембар 25, 2008, 07:28:23 » |
|
Po meni Hitler je postupio totalno idiotski.....Iako je mozda hteo tako da sklopi mir sa Britancima,nacinio je glup potez.....Valjda se rat vodi da bi se pobedilo a ne da bi se sklopio mir......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"My honor is called Loyalty"
|
|
|
Spearhead
Potporucnik
Van mreže
 United Kingdom
|
 |
« Odgovor #32 poslato: Децембар 25, 2008, 08:25:45 » |
|
A zasto je mali brka postupio "idijotski"...mm????
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
baclawa
|
 |
« Odgovor #33 poslato: Децембар 26, 2008, 12:17:14 » |
|
Po meni Hitler je postupio totalno idiotski.....Iako je mozda hteo tako da sklopi mir sa Britancima,nacinio je glup potez.....Valjda se rat vodi da bi se pobedilo a ne da bi se sklopio mir......
Nisi primetio da se u istoriji ratovanja ponekad sklapao mir kako bi se zavarao neprijatelj? I, kao što reče Spearhead, šta je to bilo idiotski?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
|
|
|
|
Dylan Dog
|
 |
« Odgovor #34 poslato: Мај 31, 2009, 07:30:58 » |
|
Ako se sve ovo sagleda, koje je vas pogled na ovu vrlo diskutabilnu temu. Pa sve zajedno je vazno , i napad na Pariz , i vabljenje RAF - a na borbu , i zelja za mirom sa Britanijom . Hitler nikada nije ni zeleo da ratuje protiv Britanije . Nikada nije iznosio takve ideje . Ni sa Francuskom takodje ; oni su njemu objavili rat . A u slucaju da je invazija pocela opet tih 300.000 vojnika evakuisanih kod Denkerka ne bi bilo presudno , nego bi bila presudna borba protiv Royal Navy . Pesadija na ostrvu , bez oklopnih jedinica , i artiljerije ne bi bila dostojan protivnik . Mozda nisu napali Denkerk iz tih razloga , jer zarobljavanje ili unistavanje tih trupa ne bi bilo presudno ni po kom pitanju . A Britanija ne bi zatrazila primirje ni da su te trupe za nju bile izgubljene . Sve u svemu ja bih zarobio tih 300.000 ljudi . Francuska je bila vec na izdisaju , i skretanje prema Denkerku ne bi znacajno promenilo scenario . Zarobljavanjem trupa kod Denkerka bi poraz saveznika bio veci , a Nemacka pobeda , i propaganda veca .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vathra
Kapetan
Van mreže
|
 |
« Odgovor #35 poslato: Мај 31, 2009, 07:59:40 » |
|
Hitler nikada nije ni zeleo da ratuje protiv Britanije . Nikada nije iznosio takve ideje . Ni sa Francuskom takodje ; oni su njemu objavili rat . Možda zato što Hitler (Nemačka) nije nikom objavio rat? (osim SAD, sa kojom nisu bili u kontaktu)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"If it wasn't for those damn Yanks, we could have kept the war going another 10 years!"
|
|
|
|
Rasho
|
 |
« Odgovor #36 poslato: Мај 31, 2009, 09:52:50 » |
|
Britanski ekspedicioni korpus se čudom izvukao, a zašto se sve to tako odigralo mislim da nikada neće biti razjašnjeno. Vjerovatno je u pitanju splet okolnosti i skup svih gore navedenih pretpostavki. U svakom slučaju, to je britanska pobjeda u porazu. Sa čisto vojničke tačke gledišta vjerovatno bi Imperija uspjela da svari gubitak od 300000 ljudi ali bi to bio težak udarac za moral, čvrstinu i riješenost Britanaca da se bore.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dwollner
|
 |
« Odgovor #37 poslato: Мај 31, 2009, 11:43:32 » |
|
14 maja 1940, nemacki tenkovi pod komandom guderiana su presli meuse i probili saveznicki front u duzini od oko 80km , i 20 maja su stigli do engleskog kanala. general rundstedt, koji je bio glavnokomandujuci je smatrao da je guderianova taktika pre agresivna i da treba da priceka pesadiju, tako da bi zajedno sa pesadijom izvrsio napad na britansko-francuske trupe. ova odluka nije bez opravdanja, i hitler je prihvatio tu odluku , ali ne samo na temelju toga nego;
-hitlerovo ubedjenje da su mocvare flandrije nepogodne za tenkovske operacije (bio je tamo u prvom svetskom ratu) -geringovo obecanje da ce luftwafe to odraditi -nije postojao nikakav plan za nastavak operacija (invazija britanija). cak nije ni postojala operativna naredba da se postave nemacke podmornice izmedju francuske i engleske , odnosno dunkirka, koje da su bile tamo ,potopile brodove bez problema. -izgleda da nemacki generalstab nije hteo da gleda preko brda, jer plan "gelb", je samo podrazumevao napad na francusku -ako je suditi o hitleru, na temelju donesenih odluka, njegove odluke su u vecini slucajeva intuitivne, a ne logicne -cuvena recenica da on nece da izbrise britansku imperiju, jer je nema s cime nadomestiti ima tezinu(implikacija bi bila da amerika ulazi u rat odmah, a to adolf nije hteo) -sudeci po izjavi nekih od njegovih generala, hitler je bio odlican takticar, ali nikakav strateg. politicari obicno imaju bolest da se petljaju u vojne stvari, no vecina politicara je ipak spremna da saslusa i poslusa vojni savet. -hitler se vise ponasao kao kockar nego kao politicar.mozda je zato imao uspeha na pocetku, kada je mogao da blefira,a igraci bili neiskusniji. -u operaciji "market-garden", arnhem 1944, montgomery je upravo napravio istu stvar (kao rundstadt , sa istom motivacijom) i izgubio onolike padobrance jer je zaustavio prodor tenkova prema Nimegenu gde su padosi bili opkoljeni, samo zato sto su tenkovi bili suvise napred, i hteo je da saceka svoju pesadiju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Feldmarsal Tadic
Desetar
Van mreže
 Serbia and Montenegro
|
 |
« Odgovor #38 poslato: Јун 30, 2009, 09:03:27 » |
|
Nisi primetio da se u istoriji ratovanja ponekad sklapao mir kako bi se zavarao neprijatelj? I, kao što reče Spearhead, šta je to bilo idiotski? Pa idiotski mi je to sto je mogao da izbrise Britance,posle bi mogao da izvrsi invaziju na Englesku i imao bi celu Evropu,niko mu ne bi mogao nista,a on ceka mir iako nije ni sam bio siguran da ce ga dobiti.Ja mislim da bi svaki razuman covek iskoristio priliku.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"My honor is called Loyalty"
|
|
|
Spearhead
Potporucnik
Van mreže
 United Kingdom
|
 |
« Odgovor #39 poslato: Јун 30, 2009, 11:24:47 » |
|
Pa idiotski mi je to sto je mogao da izbrise Britance,posle bi mogao da izvrsi invaziju na Englesku i imao bi celu Evropu,niko mu ne bi mogao nista,a on ceka mir iako nije ni sam bio siguran da ce ga dobiti.Ja mislim da bi svaki razuman covek iskoristio priliku.
Milisav: Kad tako opkolimo Evropu sa svih strana..... Jerotije: Bre, bre, bre, čitavu Evropu....?? Milisav: Onda moramo izvršiti napad ...na Evropu i uhvatiti sumnjivo lice..... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Rogozarski
|
 |
« Odgovor #40 poslato: Септембар 07, 2009, 12:35:40 » |
|
Ne moze se reci da je Hitler hteo da pusti Britance da pobegnu, ono sto je on hteo je da osvoji Pariz. To je svakako bila greska. Kasnije u svom obracanju u Rajhstagu on je taj dogadjaj prokomentarisao kao pozitivan gest prema Englezima i da je vreme da se oni dozovu pameti. Hitler je hteo jednu stvar, dominaciju u Evropi i nista vise, i nije mu bilo jasno zasto se Britanija toliko potresa oko te cinjenice. Nije zeleo da je unisti zato sto je smatrao da je zasluzna za sve ono sto je doprinela covecanstvu i kulturi, znaci, hteo je za saveznika, prvenstveno protiv komunista. Istina je da je Denkerk najveca izgubljena pobeda!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dylan Dog
|
 |
« Odgovor #41 poslato: Децембар 02, 2009, 01:27:50 » |
|
Vinston Čerčil "Drugi svetski rat"; tom II; strana 95:  Dankirk, potpuna pobeda izgubljena TRUE or FALSE Ovaj spisak ne sadrži brodske čamce za spasavanje ni druge privatne plovne objekte, jer se ne raspolaže sa podacima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
baclawa
|
 |
« Odgovor #42 poslato: Март 14, 2010, 06:50:57 » |
|
Pa idiotski mi je to sto je mogao da izbrise Britance,posle bi mogao da izvrsi invaziju na Englesku i imao bi celu Evropu,niko mu ne bi mogao nista,a on ceka mir iako nije ni sam bio siguran da ce ga dobiti.Ja mislim da bi svaki razuman covek iskoristio priliku.
A cime bi potvrdio tvrdnju da je MOGAO da izbrise Britance? I ako je vec mogao, zasto nije? Mozda zato sto je izgubio Bitku za Britaniju 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
|
|
|
|
Azinjo
|
 |
« Odgovor #43 poslato: Март 23, 2010, 09:31:18 » |
|
Ma da je mogao rasturiti Britance uradio bi to,samo mi budala propustila tu priliku tako da je raspravljati o tome suvišno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
U ovom poslu važi samo jedno pravilo;Ništa nije onako kako se cini da jest!
|
|
|
|
Dylan Dog
|
 |
« Odgovor #44 poslato: Март 23, 2010, 11:40:50 » |
|
Sa čisto vojničke tačke gledišta vjerovatno bi Imperija uspjela da svari gubitak od 300000 ljudi ali bi to bio težak udarac za moral, čvrstinu i riješenost Britanaca da se bore. U stvari je u Operaciji "Dynamo" evakuisano priblizno 200.000 Britanaca i 140.000 Francuza.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|