Drugi Svetski Rat
Септембар 07, 2010, 03:59:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Pristup podforumu "Multimedija" imaju samo registrovani korisnici

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Solunski proces  (Pročitano 494 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Spearhead
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

United Kingdom United Kingdom

Pogledaj profil
« Odgovor #15 poslato: Јун 29, 2010, 04:07:38 »

Dobar  je ovaj tekst.  Autor Vlada Arsic ???
Ne,autor teksta sam ja a sluzim se skriptama za ispit iz dva predmeta:Istorija Srbije od 16-18 veka i Istorija Srbije/Jugoslavije u novom veku.
Citat
Obrenovici su bili proruski orijentisani,Karadjordjevici contra
Ne bas,videces i sam.
Citat
Ali, jos mi nisi dao  konkretan.odgovor...
Moj tekst posmatraj kao uvod u odgovor.Mogao sam ti odmah odgovoriti ali bez ovog uvoda odgovor bi izgledao prazno i nejasno.Mnogo sam truda ulozio kako bih sazeto predstavio odnose Srbije i Rusije i sasvim je moguce da sam ispustio nesto,tako da ne budite maliciozni jer posao istoricara nije lak a u danasnje vreme svako ko je pismen dozvoljava sebi da kritikuje rad istoricara i da mu govori kako treba da radi svoj posao.....I ja znam da saberem dva broja pa ipak nisam Isak Njutn.

Nastavak sledi uskoro...

« Poslednja izmena: Јун 29, 2010, 04:14:07 Spearhead » Sačuvana
geometar19
Vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #16 poslato: Јун 29, 2010, 07:09:19 »

Ja te hvalim,a ti kazes da smo maliciozni ! Ma,vidi se lepo tvoje duboko oranje po materiji,stvar nije jednostavna.Jos malo cinjenica ,pa da isteramo stvar na cistinu .Da promenimo onaj smesni tekst u Wikiju o atentatu...p.s.Obrati paznju na onaj "slag na tortu" .. streber 
Sačuvana
Spearhead
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

United Kingdom United Kingdom

Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: Јун 29, 2010, 07:17:04 »

Jos pre Berlinskog kongresa,Srbija je u st.Petersburg poslala Jovana Ristica kako bi izdejstvovala podrsku Rusuje na predstojecem Berlinskom kongresu te kako bi se bar ublazile posledice san Stefanskog mira koga je rusija podrzavala.Ruski car Aleksandar je odbio da primi Jovana Raistica kome je u holu preneta carska poruka "Rusija vise nema interesa i nece baviti Srpskim pitanjima,nasi interesi se u podpunosti poklapaju sa interesima bugarskog naroda,neka od sada Srbija trazi pomoc u Zapadno-Evropskim kancelarijama",kancelarije su tada bile ministarstva inostranih poslova.
Sa vise entuzijazma Jovan Ristic se obratio Otto Bismarcku,medjutim Bismarc je smatrao da je Srpsko pitanje ustvari Austrijsko pitanje pa je Jovana Ristica uputio na Becki dvor rekavsi da Pruska nema nikakvih interesa na balkanu dok ce Bismark na Berlinskom kongresu cak izjaviti da "Balkansko pitanje ne vredi jednog Pruskog vojnika".
Jovan Ristic je otisao na Becki dvor gde je naisao na podpunu podrsku za Srpsko pitanje pa cak i vise od toga.Austrija je bila spremna da podrzi nezavisnost Srbije i eliminaciju ugovora iz san Stefana.Srbija je za uzvrat morala da sagradi prugu Beograd-Nis i morala je da ocisti plovni tok svog dela Dunava i da Austriji da nekadasnji Novopazarski sandzak te da potpise tada nepovoljni trgovinski sporazum .
Samo da se podsetimo sta je za Srbiju znacio ugovor u san Stefanu koji je potpisan 3. marta 1878:Vecina teritorija koje je Srbija kao saveznik Rusije povratila u drugom Srpsko-turskom ratu 1877-1878 trebalo je da pripadnu tzv.Velikoj Bugarskoj.Bugarima su Srbi trebali da predaju oblasti Nisa,Vranja,Prizrena,Pristine i Raske.Na ovim teritorijama jos uvek nije bila uspostavljena Srpska vlast sto je vrlo brzo iskoristio Ruski namesnik u Bugarskoj grof Cerkaski koji je sa ruskom vojskom i bugarskim naseljenicima,dobrovoljcima i svestenstvom krenuo put pomenutih Srpskih oblasti i iz tamosnjih manastira na silu
smenjivao i izbacivao Srpske vladike i svestenstvo zamenjujuci ih bugarskim vladikama.Srpski ucitelji u skolama su proterani i zamenjeni su ruskim i bugarskim uciteljima.Usled toga doslo je i do otvorene pobune i sukoba Srpskog stanovnistva protiv ovog rusko-bugarskog cina a celokupna javnost Knezevine Srbije je sa nevericom posmatrala sta se to desava posto je Knez Milan vodio otvorenu pro-rusku politiku.Tada je knez Milan uvideo da je Srbija bila samo ruski pion.

Nastavicu kasnije....
« Poslednja izmena: Јун 30, 2010, 02:35:36 Spearhead » Sačuvana
Director
Administrator
Major
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #18 poslato: Јун 30, 2010, 01:35:54 »

ubaci po koji datum (mislim na godinu ne baš precizan datum), s obzirom da te sečemo našim postovima teško je orijentisati se u vremenu.
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
mwolf
Mladji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Serbia and Montenegro Serbia and Montenegro

162970611 mwolfyu@hotmail.com mwolfyu@yahoo.com

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #19 poslato: Август 25, 2010, 09:27:31 »

Evo ovde sa sve slikama
16. 11. 2007
PRESS
VINJETA - ISTORIJSKA ČITANKA
SOLUNSKI PROCES
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/magazin/story/24017/SOLUNSKI+PROCES.html
Sačuvana

"Ako misliš pobediti ne smeš izgubiti."
"Neprijatelj koga poznajete, je ujedno i onaj protiv koga se možete i braniti."
geometar19
Vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #20 poslato: Август 29, 2010, 01:19:03 »

Cekali smo na SPEARHEAD-a od juna, da “nastavi”sa iznosenjem cinjenica u vezi ove teme,ali ga (poduze)nema na Forumu,pa cu ja da dovrsim svoje  vidjenje.     Dakle,Solunski Proces je bio montiran,  da bi se fizicki eliminisao Dragutin Dimitrijevic Apis,   ucesnik u Majskom Prevratu 1903. i organizator sarajevskog atentata na Vidovdan 1914.
          Kako vidimo (iz navedenih tekstova) nije se radilo o atentatu na kralja .Nije mnogo ve-
rovatno bila u pitanju, ni  posledica rastuce netrpeljivosti izmedju Kralja i nezadovoljnog pu-  
kovnika (nesudjenog djenerala!?) Nego ?  Ocigledno , uzroke
i posledice treba traziti u
sarajevskom atentatu.Za mene,tu postoje dva pitanja,a oba pitanja imaju po dva moguca odgovora ! (moze li kviz !?)

1)   Da li je Kralj Aleksandar znao za pripremu atentata u Sarajevu ?
2)   Da li je Apis organizovao atentat u Sarajevu u ime Srbije ili za racun  Rusije ?

Kako god,ovaj nas je atentat skupo kostao ( vathra zna to precizno    kill      ) a da li je to vredelo
postanka prve Juge ? Nije lako odgovoriti....  Zavrsicu sa informacijom  iz austrijske stampe, juna ove godine,da je Kralj odlucio da likvidira Apisa 1917.u neizvesnoj situaciji na glavnom frontu, kako bi se rehabilitovao za slucaj poraza ,(nepovoljnog mira) zaapadnih saveznika .

« Poslednja izmena: Август 29, 2010, 01:27:19 geometar19 » Sačuvana
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Август 31, 2010, 07:59:25