|
ACHTUNG
|
 |
« poslato: Август 02, 2008, 01:00:15 » |
|
Iza ovog naziva krije se nikad ostvareni plan za napad na Cehoslovacku. Prve "skice" su nacinjene 1937. godine. Kako je napetost rasla, tako se sve vise paznje poklanjalo istom, a konacna verzija je zakazala napad 28. septembra 1938. godine, 2 dana pre Minhenske konferencije! Ipak, saveznici su jos pre toga odlucili da se jos jednom povinuju Hitlerovim zakonima, tako da od toga nije bilo nista. Posto je tom konferencijom Nemacka aneksirala Sudenland, velika vecina fortifikacija je pala u nemacke ruke. Nemam ni jednu skicu plana, tako da sam ubacio ovu iz jedne poznate igre:  Fall Grün  Fall Grün Ako ima bilo ko neku ozbiljniju skicu, neka podeli sa nama.  Takodje, iznesite vasa misljenja o ishodu bitke i kako bi to uticalo na dalji ishod Drugog svetskog rata. Da li bi saveznici napali Nemacku, ako bi ovi uspeli da brzo pociste Cehoslovacku?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
|
|
|
Sepp Dietrich
Desetar
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Август 24, 2008, 10:54:50 » |
|
HoI2! Obozavam to! Pa, da se napad desio, verovatno bi islo sporo, neiskusne su obe armije, ali bi Nemci na kraju pobedili. Mislim da bi rat trajao od 4 do 10 meseci, ipak su Cesi imali jaku utvrdjenu liniju. Mislim da saveznici ne bi intervenisali ako bi blickrig nekim cudom uspeo, vec suprotno, ako bi se rat otegao, intervenisali bi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ACHTUNG
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Август 26, 2008, 07:20:20 » |
|
Po meni, sve bi zavisilo od rusko-britansko dogovora. Ako ne bi bili usli u savez usled napada na Cesku (a sa Britancima se nikad ne zna), niko ne bi priskocio Cehoslovackoj u pomoc.
Nemci bi imali velike gubitke, verovatno "kastrirajuce" za skorasnji napad na Poljsku i Francusku, ali bi pobedili.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Feldmarsal Tadic
Desetar
Van mreže
 Serbia and Montenegro
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Децембар 29, 2008, 07:52:24 » |
|
HoI2! Obozavam to! Pa, da se napad desio, verovatno bi islo sporo, neiskusne su obe armije, ali bi Nemci na kraju pobedili. Mislim da bi rat trajao od 4 do 10 meseci, ipak su Cesi imali jaku utvrdjenu liniju. Mislim da saveznici ne bi intervenisali ako bi blickrig nekim cudom uspeo, vec suprotno, ako bi se rat otegao, intervenisali bi.
Hearts of Iron II mnogo mocna igrica.......Slazem se sa ovim......Cesi su stvarno bili dobro utvrdjeni.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"My honor is called Loyalty"
|
|
|
|
Smileski Zoran
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Децембар 29, 2008, 09:37:48 » |
|
Utvrdjenja pa utvrdjenja.... zar nisu padobranci za to i uvezbanani?  Utvrdjenja u WW2 nisu sjajno prosli od Eben Enanuel do West Wall... A, da dodam da Njemci su i u mirnodopskim uslovima jedva stigli do Bec kad su aneksirali Austriju jel su imali logisticki problemi, ali to je druga tema...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dylan Dog
Gost
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Јун 01, 2009, 02:46:10 » |
|
Takodje, iznesite vasa misljenja o ishodu bitke i kako bi to uticalo na dalji ishod Drugog svetskog rata. Da li bi saveznici napali Nemacku, ako bi ovi uspeli da brzo pociste Cehoslovacku? Jako teško i nezahvalno za prognozirati, ali probaću. Moramo da budemo načisto s tim da Nemačka vojska '38. nije bila ni blizu jaka kao '40., i da su je napali saveznici sa Čehoslovačkom-glatko bi pobedili. Nemačka bi '38. imala muke i protiv same Čehoslovačke, i mada mislim da bi na kraju pobedili, to ne bi bio blitzkrieg. '38. Nemci jesu imali zadovoljavajuću snagu u avijaciji, ali ne i u oklopnim jedinicama. Evo malo Čerčila : "Francuska je '35. bez pomoći saveznika mogla da osvoji i ponovo okupira Nemačku gotovo bez ikakve ozbiljnije borbe." "'36. još uvek nije moglo biti sumnje u Francusku nadmoćnost i superiornu snagu." "Nemačka vojska ne bi bila u stanju da potuče francusku vojsku '38. ili '39." "Velika produkcija tenkova kojima su Nemci slomili francuski front ostvarena je tek '40."Nemačka je anšlusom Austruje i čehoslovackih oblasti uvećala stanovništvo za 10 miliona. Zaplenili su mnogo ratnog materijala,sama vojna industrija im se zaukavala, a dobili su i "Škodu" i ostalu čehoslovacku industriju. Saveznici bi daleko bolje prošli da su intervenisali '38., nego '39.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Новембар 20, 2009, 11:08:22 Dylan Dog »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
MOTORISTA
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Јун 01, 2009, 02:57:50 » |
|
Do svega ovog ne bi ni došlo da je Pera otišao pravo u policiju  Saveznici su mogli da intervenišu još kada su Nemci ponovo ušli u Rursku oblast, i da ih zgaze dok si rekao piksla, ali to nisu učinili.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
During the war...
|
|
|
|
baclawa
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Јун 01, 2009, 10:29:06 » |
|
Do svega ovog ne bi ni došlo da je Pera otišao pravo u policiju  Saveznici su mogli da intervenišu još kada su Nemci ponovo ušli u Rursku oblast, i da ih zgaze dok si rekao piksla, ali to nisu učinili. Saveznici tada nisu mogli da intervenišu jer nisu bili objedinjeni i fizički spojeni u jednu silu koja bi se suprotstavila nacizmu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
|
|
|
|
MOTORISTA
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Јун 02, 2009, 11:34:02 » |
|
Tada još nisu, ali je sama francuska imala dovoljno snage da završi taj posao sama, ali...nedostatak volje je čudo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
During the war...
|
|
|
|
ACHTUNG
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Јул 26, 2009, 06:18:49 » |
|
Još jedan interesantan pasus iz knjige "Dvoboj orlova":
Na palubi svog broda Patria, Hitler je primio mađarskog diktatora Hortija. Hitler mu je rekao da pređe na njegovu stranu ako želi da iskoristi invaziju Češke: "Oni koji žele da se počaste, moraju prvo da pomognu oko kuvanja", rekao je Hitler.
....
1. avgusta 1938. godine, Luftwaffe je imala 2930 aviona, a više od polovine je bilo spremno za upotrebu. Od ovih, 690 su bili bombarderi i obrušavajući bombarderi, a 450 lovci. Kapetan Stelen je iz krugova biliskih Geringu saznao da nameravaju da preko polovine bombardera upotrebe protiv Čehoslovačke. Tako je nešto manje od 350 bombardera ostalo za napad na Francusku i Englesku. S druge strane, većina lovačkih jedinica se okupila na severu
....
Hitler je izvanredno shvatio kako Luftwaffe može da preplaši Zapad. Kapeta Stelen je posle Minhena s pravom zaključio da je "nesklad između vazduhoplovnih snaga Francuske i Britanije s jedne strane, i Nemačke s druge strane, bio jedan od glavnih uzroka našeg moralnog poraza i gubitka položaja u centralnoj Evropi".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dylan Dog
Gost
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Новембар 20, 2009, 11:52:44 » |
|
Treba dodati i epilog. Češku i Moravsku Hitler je pripojio Nemačkoj kao "stare germanske zemlje" i 16.III 1939. proglasio ih "protektoratom". Slovačku je učinio posebnom državom sa marionetskom vladom u Bratislavi. Poljska je bila okružena, ali ne samo to...  Fall Grün Ogromne količine ratnog materijala su pale Nemačkoj u ruke. Nemačka je u Čehoslovačkoj zaplenila preko milion pušaka, 158.000 mitraljeza, preko 3.000 topova, oko 500 protivavionskih topova, blizu 500 tenkova (setite se Pz. 38 t), preko 1.500 vojnih vozila, velike količine uniformi, šlemova, preko 3 miliona topovskih granata... Fabrike "Škode" su pale u Nemačke ruke, a njihova proizvodnja je, prema Čerčilu, u periodu avgust '38. - septembar '39., bila skoro jednaka britanskoj ratnoj proizvodnji u tom periodu. Obzirom na gore navedeno imam utisak da su saveznici prodajom Čehoslovačke sami sebi mnogo otežali.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Новембар 20, 2009, 03:59:38 Dylan Dog »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dylan Dog
Gost
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Јануар 27, 2010, 06:03:58 » |
|
Deo zapisnika sa sudjenja u Nirnbergu:
Pukovnik Eger, koji je predstavljao Čehoslovačku, upitao je maršala Kajtela: "Da li bi Rajh napao Čehoslovačku 1938. da su zapadne sile stale na stranu Praga?" Maršala Kajtel: "Svakako ne. Nismo bili dovoljno jaki u vojnom pogledu. Minhenski cilj (postizanje sporazuma u Minhenu) bio je da se Rusija eliminiše iz Evrope, dobije u vremenu i dovrši nemačko naoružanje."
Vinston Čerčil "Drugi svetski rat"; tom I, strana 299
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|