Drugi Svetski Rat
Фебруар 10, 2012, 05:42:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Dobrodošli na prvi srpski forum o Drugom svetskom ratu!

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Napad preko Ardena  (Pročitano 6221 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
olujnik
Mladji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #15 poslato: Август 04, 2007, 08:58:25 »

Postavka bitke je isla Nemcima na ruku.
Nemacka je 1914.godine pokusala da osvoji Francusku tako sto ce se vojska kretati poput vrata sa osovinom na Luksemburgu. Nemacka vojska je trebala da zaobidje Pariz i napravi reprizu 1871.godine kada su prusi opkolili pariz i naterali francuze na kapitulaciju. Istovremeno trebalo je na francusko-nemackoj granici ostati u defanzivi.
Ideja kojom se majnstajn vodio 1940.godine je bila nesto drugacija.
1. bilo je ocekivano da ce saveznici krenuti u pomoc Belgiji i Holandiji, ali saveznici su imali veliki propust nisu imali nikakvih planova za zajednicko delovanje sa Belgijancima i Holandjanima, oni su zeleli da se front uspostavi dalje od francuske teritorije kako bi industrijska podrucja severne francuske ostala van borbenih dejstava.
2. Majstajn je odlucio da napravi dzinovski kotao kako bi se saveznici odsekli ali ovde je bitnu ulogu odigrao Guderjan koji je ubedio generalstab da Ardeni nisu neprohodni za oklopno motorizovane snage. stoga je operacija postala izvodljiva.
3. Mesto proboja Sedan se nalazilo na spoju dve francuske armije i jos gore severna od te dve armije je trebala da nastupa sa saveznickim snagama u belgiji sto znaci da je Sedan osovina francuskog napada.
3. Saveznici su imali haotican sistem komunikacija, a vazduhoplovstva su pripremana za strateski rat a ne takticki stoga nisu imali neophodnih aviona za podrsku kao sto su bile recimo nemacke stuke i francuski stabovi nisu verovali sopstvenom aero izvidjanju koje je danima pred pocetak napada javaljalo o velikim kolonama koje idu u pravcu ardena.
kasnije cu ispisati i sam tok bitke
Sačuvana
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #16 poslato: Август 05, 2007, 10:56:13 »

Pozdrav novom clanu i dobrodosao na forum! Vidim da si vec nasao ono sto te interesuje. Namig

Osvrnucu se na postavku broj (3). Pod losim francuskim komunikacijama se podrazumeva da su francuski komandanti dobijali obavestenja o stanju na frontu tek 24 h posle sto je stanje "snimljeno". Poruke su prenosili cesto vojnici na konjima. Ali, francuska vojna komanda se nije mislila da je ovo jako bitno. Zasto? Zato sto su jos uvek verovali da ratuje po doktrini iz Prvog svetskog rata. Nisu uvidjali svu brzinu i snagu Blitzkriega, kod koga je svaki minut vazan.

Nemacki komandiri nisu bili odvojeni od svojih divizija desetinama kilometara kao sto su to bili francuski. Njihovi stabovi su bila oklopna kola ili polugusenicari koji su bili u radio dometu sa svojim jedinicama. Informacije su se prenosile vrlo brzo, posebno zato sto su Nemci koristili avione kao izvidnicu i njima fotografisali teren koji predstoji. Te slike bi odmah bile bacane komandirima, a ovi su znali da iskoriste tako dobijene podatke.

Francuski avioni su rasporedjivani po procentu armijama, retko se mogla napraviti veca koncentracija i uvek su nedostajali (nije ih bilo tacnije) kada su najvise trebali.
Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
Director
Administrator
Potpukovnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: Август 06, 2007, 11:47:01 »

Do još dodam da su ?ak i komandiri manjih Nema?kih jedinica imali autonomiju da preduzimaju akcije bez odobrenja od predpostavljenih ukoliko je situacija to opravdavala . U to vreme kod Francuza i Engleza to još nije bilo uvedeno nego je Komandant Armije skoro i o kretanju bataljona odlu?ivao (ne baš bukvalno) .
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
DrVuk83
Stariji vodnik I klase
*
Van mreže Van mreže

vuk3101@hotmail.com
Pogledaj profil
« Odgovor #18 poslato: Септембар 16, 2007, 06:06:53 »

Takti?ki i vojni?ki fantasti?no izvedena akcija,udarili su tamo gde se neprijatelj najmanje nadao.A sto se ti?e kršenja pravila ratovanja znate kako se kaze U RATU I LJUBAVI JE SVE DOZVOLJENO
Sačuvana
ivica70
Mladji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #19 poslato: Април 24, 2008, 01:02:33 »

Slazemse sa svim sto je do sad receno na ovu temu samo bi jos dodao :ipak su Francuzi suvise blago docekali nemce,mislim i da je moral Francuskog vojnika bio i na vrlo niskom nivou.A sto se tice rukovodstva narocito vojnog u Francuskoj u to vreme i da nepricamo to se najbolje vidi i u cinjenici da su im Englezi potopili maltene celu ratnu flotu da nebi pala u ruke Nemaca. Mislim da se od svega ovoga Napoleon prevrto u grobu . kill
Sačuvana
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #20 poslato: Април 24, 2008, 01:25:13 »

BTW, Hitler je posetio sarkofag u kome je sahranjen Napoleon.  ROFL
Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #21 poslato: Јун 09, 2009, 11:37:31 »

Citat
Nemacki napad iz Belgije koja je bila neutralna na Francusku je svakako bilo veliko iznenadjenje za Francuske stratege.Da li je ovo zaobilazenje "Mazino linije" bio sjajni takticki potez ili Hitlerov bezobrazluk i jos jedno krsenje pravila rata?
Sta vi mislite o tome?
Pa šta su Francuzi očekivali, da će ih Nemačka napasti tamo gde su najjači?! Ako je i bilo nekog kršenja pravila rata i bezobrazluka onda je to sam napad na Belgiju, koja je proglasila neutralnost, a napad na Francusku ne-Francuzi su nemcima objavili rat! Ako me sećanje dobro služi posle proboja preko Ardena, pred slom Francuske je probijena i famozna Mažino linija. Takodje, napad preko Ardena jeste bio dobar taktički potez.
« Poslednja izmena: Новембар 07, 2009, 10:05:07 Dylan Dog » Sačuvana
Azinjo
Vodnik
*
Van mreže Van mreže

Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #22 poslato: Март 23, 2010, 09:34:27 »

Koliko sam ja upoznat Mazino liniju su švabe uništile tek na kraju pošto su je skoro osvojili,neki dan sam gledao emisiju na tu temu
Sačuvana

U ovom poslu važi samo jedno pravilo;Ništa nije onako kako se cini da jest!
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Јануар 18, 2012, 03:39:14