Drugi Svetski Rat
Фебруар 09, 2012, 06:12:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Pristup podforumu "Multimedija" imaju samo registrovani korisnici

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Test verzija sajta dostupna!  (Pročitano 3357 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« poslato: Децембар 10, 2007, 06:23:24 »

Postovani clanovi,

Svesni ste da smo nekoliko puta pomerali rok za postavljanje sajta. E pa toga sada vise nece biti. Zacrtali smo da sajt "pustimo" u rad do kraja decembra. U skladu sa time mi vam prezentujemo test verziju sajta, specijalno za clanove foruma, kako biste mogli da nam ukazete na neke greske i propuste a koji jos mogu da se isprave.

Adresa testa: www.drugisvetskirat.org/test

Ono sto tamo mozete videti jeste:

-pocetna strana
-dva teksta
-dva timelinea
-jednu podelu naoruzanja (Oklopna vozila)

Sve ostalo je jako lako uraditi na osnovu ovoga. Mi smo odlucili da prvo cujemo vas, pa smesta potom "jurnemo" ka vrhu koji se zove sajt o Drugom svetskom ratu i zabodemo zastavicu. Smile

Svaki, ama bas svaki predlog ili komentar je dobrodosao. Upravo zato vas i molimo da pogledate test stranu i iskazete vase utiske.

Vas WW2 tim
Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
baclawa
Major
*
Van mreže Van mreže

416173423

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Децембар 10, 2007, 07:15:15 »

Naslovna slika ("Drugi svetski rat") vu?e u levo. Ne ide preko celog monitora i po sredini. Ostali deo teksta i slika dana su sprckani stidljivo u sredinu. I tekstovi su isto tako nabudzeni skolski, u sredinu, pod konac... Nigde neke pozadine... Makar SM boja, kao sto je pozadina na Forumu! Stavite neku kamuflažnu boju makar na naslovnu. I neki kaunter. Možda još neku sli?icu, neku kerefeku... Ovako sve izgleda nekako skroz sterilno...
Sačuvana

... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #2 poslato: Децембар 10, 2007, 07:59:16 »

Ne razumem bas kad kazes "nabudzeno" i "pod konac" u istoj recenici ali ajde. Mi zelimo da sve bude apsolutno ispeglano. Sa leve strane ce na naslovnoj doci odredjeni baneri. Bilo kakva kamuflazna boja nije pozeljna jer bi jako smanjila citljivost. O nekoj nijansi sive boje cemo porazgovarati.

Sačuvana

overkill_vs
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Децембар 12, 2007, 07:21:55 »

Posto se zalazete da ovaj sajt izgleda profesionalno, ovakav "beli" izgled vam ne ide u prilog. Ovako mi lici kao na neki amaterski ili poluprofesionalni sajt koji se hostuje na "tripod" ili "cjb". Male kozmeticke izmene bi bile vise nego pozeljne.

Sta bi trebalo da predstavlja deo sajta "vojnik"? Linkovi ka delovima sajta bi trebalo da stoje sa leve strane stranice, da bi bili pregledniji i naravno neka animacija u flashu (koja bi mogla da se "preskoci" za one sa slabijim internetom) bi bila odlicna.

Inace, kao sto si rekao, ovo je jos test faza tako da se nadam da ce izgled biti sve bolji i bolji.

P.S. Mozda bi sekcija sa linkovima ka drugim sajtovima slicne sardzine bila dobra ideja.
Sačuvana
Rade
Zastavnik
*
Van mreže Van mreže

Portugal Portugal

454967852 radesr@hotmail.com miodragradojkovic

« Odgovor #4 poslato: Децембар 12, 2007, 07:44:13 »

Mislim da se više zalažemo da sadržaj bude profesionalan. Što se ti?e bele boje, može se re?i da je možda "teže" za ?itanje (što je primedba na mestu, ali da bela boja ima veze sa "amaterski ili poluprofesionalni sajt koji se hostuje na "tripod" ili "cjb""? To ne mogu da se složim.
Uostalom, dajte skicu kako mislite da bi trebao da izgleda, ako ve? smatrate da znate kako treba da izgleda.
Sačuvana
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #5 poslato: Децембар 13, 2007, 11:40:15 »

@overkill:

Prvo, hvala na komentu. To je ono sto nam treba, mi cemo kasnije izvagati.

Sekcija vojnik ce sadrzati tekstove koji se ovde nalaze u podforumu Heroji Drugog svetskog rata. Dalje, tekstovi ce biti obogaceni odredjenim sadrzajem, koji sada ne mogu da otkrijem. Smile
Poradicemo na pozadini strana najvise.

Kao sto rekoh, nista nije napravljeno savrseno. Ova tema sluzi da bi se ispravili najveci nedostaci. Kada krene sajt sa radom, stalno cemo u letu dodavati nove stvari, ispravljati po nesto,...

Zato - nemojte da se ustrucavate. Recite ono sto imate na umu!  Namig
Sačuvana

chachaker
Saradnik
Vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Децембар 13, 2007, 01:26:35 »

Pozdrav svim clanovima i posetiocima foruma,

Nisam se ranije ukljucivao u diskusiju ali sam sa paznjom pratio tekstove koji su objavljivani. S obzirom da me veb dizajn interesuje privatno i delom profesionalno (istoricar sam po struci) zeleo bih da ukratko ukazem na nekoliko stvari dizajna postojece verzije sajta:

Sirina hedera je 1024 piksela, sto uslovljava da se na svim monitorima rezolucije 1024x768 ili manje javlja horizontalni klizac za skrolovanje sadrzaja stranice kada ona ima dosta vertikalnog sadrzaja, kao sto je u ovom slucaju. Pozeljno je da se izbegne takvo resenje, zato je najjednostavnije heder i citav sadrzaj samo malo smanjiti po sirini, recimo na 960px. Tada se moze odraditi i centralno pozicioniranje sadrzaja, vec prema zelji i afinitetu.

Ova index stranica koristi css za formatiranje teksta i linkova, ali kroz formu:
<style type="text/css">
...
</style>

Bolje je zbog naknadnih izmena na sajtu u buducnosti imati jedan stilovi.css ili style.css fajl koji ce se pozivati u <head> delu koda svake stranice, kroz formu:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

Time je za izmene dizajna jedne ili svih stranica na sajtu dovoljno izmeniti samo jedan fajl, sto sam ja kasno naucio, pa sada za jedan veliki sajt imam problem implementacije odredjenih izmena za SVE stranice sajta odjednom i na isti nacin. Takodje, u style.css moze se iskodirati odredjeni stil koji ce se primenjivati samo na jednoj stranici, ako ima potrebe za tim.

Ne bih ulazio u diskusiju o boji pozadine, ali mislim da boja nema veze sa "profesionalnim" izgledom. Potpuno razumem poziciju osobe koja je uradila ovaj predlog sajta, slicno sam i ja prosao, jer je tesko uskladiti svoj stil i ukus sa onim drugih ljudi. Ne treba biti previse kritican, vec konstruktivnim predlozima pomoci da se dodje do dobrog konacnog proizvoda.

Pozdrav,
Bogdan

P.S. Izvinjavam se na opsirnosti, ali forma za pretrazivanje preuzeta sa Pogotka potpuno je nepotrebna, prevelika i napadna. Ima gomila besplatnih resenja pretrazivaca koji se mogu implementirati na sajt, za lokalno ili net pretrazivanje.
Sačuvana
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #7 poslato: Децембар 13, 2007, 02:51:41 »

Prvo da ti pozelim dobrodoslicu na forum i da te uputim na temu: http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,151.0.html

Hvala ti na ovako opsirnom postu. Heder smo vec sredili, ali nismo upadetovali test verziju. Namig

Sto se tice style.css tu si u pravu, mi cemo porazgovarati na tu temu. Ocigledno je da nismo profesionalni web dizajneri, ali zato brzo ucimo! Smile

Nadam se da ces pratiti ovu temu i nastaviti da nam dajes korisne savete.

Pozdrav
Sačuvana

Director
Administrator
Potpukovnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Децембар 13, 2007, 04:19:01 »

Hvala na savetima baclawa , overkill_vs , chachaker .

chachaker pošto vidim da se razumeš u web možda bi mogao da nam pomogneš oko misterioznog nestanka slova Dakovica , Cacak i Cuprija (prva slova ovih gradova) ?

Što se tice boja mi o tome još i nismo razgovarali a sigurno je da nece ostati bela pozadina te vas molim da ubuduce u kritike o tome predložite kakvu boju vi mislite da treba da ima ww2 sajt .
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
overkill_vs
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #9 poslato: Децембар 13, 2007, 04:29:34 »

Mislim da se više zalažemo da sadržaj bude profesionalan. Što se ti?e bele boje, može se re?i da je možda "teže" za ?itanje (što je primedba na mestu, ali da bela boja ima veze sa "amaterski ili poluprofesionalni sajt koji se hostuje na "tripod" ili "cjb""? To ne mogu da se složim.
Uostalom, dajte skicu kako mislite da bi trebao da izgleda, ako ve? smatrate da znate kako treba da izgleda.

Mozda me nisi shvatio. Kod pomena amaterskih i poluprofesionalnih sajtova koji se hostuju na gore pomenutim serverima, mislio sam na onaj minimalisticki izgled (kao da je prepisano iz neke skolske sveske) a ja bih ipak voleo i da sajt svojim profesionalnim izgledom ukazuje i na profesionalnu sadrzinu istog.

Što se tice boja mi o tome još i nismo razgovarali a sigurno je da nece ostati bela pozadina te vas molim da ubuduce u kritike o tome predložite kakvu boju vi mislite da treba da ima ww2 sajt .

Sto npr. pozadinska boja sajta ne bi bila ova sivkasto-zelena kao i na forumu. Nije jako upadljiva a i tekstovi bi bili citljiviji.
Sačuvana
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #10 poslato: Децембар 13, 2007, 05:53:26 »

Verovatno cemo se odluciti za boju kao overkillov post. Umesto pogodka cemo ubaciti google promenu, mozda se bolje uklopi Smile

Sačuvana

chachaker
Saradnik
Vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: Децембар 13, 2007, 11:13:52 »

Hvala svima na recima dobrodoslice.

Nazalost, nisam nikada radio sa SMF, pa ne znam zasto ne prikazuje neka od slova, dok druga "rade" normalno. Vidim da je kodna strana utf-8, koliko ja znam to je najbolji izbor za nase znakove. Da li moze da se promeni kodni raspored, na 1250 recimo? Logican odgovor bi bio da je u pitanju taj font koji se koristi, ali nisam siguran. Da li ste probali da ovu verziju foruma testirate na nekom drugom hostingu? Ako se dobro secam, problemi su i nastali sa promenom hosta. Probajte neki od besplatnih servisa za hosting, Awardspace, Freehostia itd, pa uporedite.

Da se vratim na temu ove diskusije.
Licno podrzavam izradu sajta koriscenjem HTML+PHP tehnologije. Ovo kazem zbog toga sto je vas sajt zamisljen kao jedan veoma obiman projekat, koji ce imati mozda i stotine stranica, a verovatno i vise urednika (ipak je to Drugi svetski rat). Bice tesko administrirati takav sajt u staticnom HTML-u, jer ce uvek, ali uvek, biti novih podataka, ideja i slicno. Zamislite samo kada jednog dana pozelite da temeljno redizajnirate citav sajt. To znaci stranica po stranica, od sadrzaja do svih elemenata dizajna. Ako imate averziju prema gotovim resenjima CMS sajtova (kao sto je vec pominjana Joomla), mozete na internetu naci potpuno besplatne i veoma funkcionalne sajtove koji pocivaju na php-u, a ogoljeni su sto se tice dizajna, kako bi bili sto vise prilagodljivi. Sa njima mozete i dalje raditi u omiljenom editoru (Dreamweaver ili neki drugi) i koristiti prednosti server-side tehnologije. Php ne treba nikoga da plasi, ja ne poznajem taj jezik ali bez problema mogu da administriram takav sajt (princip "pretraga na internetu plus copy-paste"). Uostalom, dizajn je samo stvar vase zelje i volje da nesto prilagodite vasim ukusima. Ali stavite vase potrebe i potrebe ciljane grupe korisnika na prvo mesto.

Sva moja prica ima smisao ako vec niste previse usli u posao, kada se vise ne isplati povratak na pocetak. Ako to nije slucaj nemojte zuriti i stavljati rokove ispred sebe. U svakom slucaju, dobro ste poceli, cemu je dokaz odlican forum, i samo napred. Naravno, sa interesovanjem cu pratiti dalji rad na sajtu.
Sačuvana
dejina81
Desetar
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #12 poslato: Децембар 14, 2007, 10:29:25 »

samo mala digresija u vremenskoj liniji za mediteran pise k flota, ja bih pre rekao da je eskadra a ne flota... samo toliko sve ostalo je veoma dobro i pregledno!
Sačuvana
Pvt.Leka
Hauptmann
Zastavnik
*
Van mreže Van mreže

Serbia and Montenegro Serbia and Montenegro

bata_leka@yahoo.com
Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #13 poslato: Децембар 17, 2007, 05:13:38 »

Meni se svidja oragnizacija sajta jer je sve pregledno bez nekog fancy iz******nja. Samo promenite boju u pozadini i ima da bude extra!
Sačuvana

I do not say, my Lords, that the French will not come. I say only they will not come by sea.
baclawa
Major
*
Van mreže Van mreže

416173423

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #14 poslato: Децембар 17, 2007, 07:21:05 »

Ako su potrebni neki od mojih tekstova, samo javite. Oni *.pdf fajlovi nisu baš zgodni za sajt.
Sačuvana

... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Јануар 25, 2012, 03:09:52