Drugi Svetski Rat
Фебруар 10, 2012, 06:11:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Pristup podforumu "Multimedija" imaju samo registrovani korisnici

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Feldmarsal Svetozar Borojevic von Bojna/od Bojne  (Pročitano 358 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Spearhead
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

United Kingdom United Kingdom

Pogledaj profil
« poslato: Јун 01, 2011, 01:12:46 »

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Izgleda da je ovo jos jedna otimacina tipa Nikola Tesla.
« Poslednja izmena: Јун 01, 2011, 07:55:49 Spearhead » Sačuvana
vathra
Pukovnik
*
Na mreži Na mreži

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Јун 01, 2011, 09:31:59 »

Izgleda da je ovo jos jedna otimacina tipa Nikola Tesla.
На шта мислиш и у једном и у другом случају?
Sačuvana

"If it wasn't for those damn Yanks, we could have kept the war going another 10 years!"
Spearhead
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Јун 01, 2011, 06:00:51 »

Generalno mislim na jednostranu otimacinu,ne mislim ja da se susedi oko feldmarsala otimaju zato sto je bio los vojnik,vec naprotiv,da je bio los vojskovodja,ili ne daj Boze,da je sjeb@o nesto na jedom od frontova,rado bi nam ga prepustili.Osim toga,njihova teorija da je Borojrvic bio pravoslavne vere ali ne i Srbin je smesna kao i njihov novogovor.

Zanimljivo mi je to sto ga nije primila komanda SHS a primljeni su pomorski i vazduhoplovni oficiri iz Kuk,to me podseca na cistku jevreja u Wermachtu koju je napravio Hitler,medjutim u Kriegsmarine svi oficiri koji su bili jevreji su ostali jer su pomorski oficiri bili preko potrebni i skupi za skolovanje.Osim toga,Kriegsmarine je bila i bastion pristalica carstva pa je i sam Hitler rekao kako ima:"partijsku kopnenu vojsku,reakcionarno vazduhoplovstvo i caristicku mornaricu.
Dakle,izgleda da "pesadijske usluge" feldmarsala Svetozara Borojevica nisu bile potrebne,jer ipak smo pokazali da smo vrsna kopnena vojska,a tu su i cetiri nase vojvode,ali zato je bilo preko potrebno iskustvo novih rodova,poput mornarice i avijacije,gde su iz KuK primljeni Dragutin Prica i Metod Koh i naravno nama vise poznati vazduhoplovni oficiri Milan Uzelac i Rudolf Majster.

Zao mi je sto sam morao da stavim ovaj link iz wiki,neka neko napise nesto o njemu i neka stavi sliku feldmarsala da se vidi.
Sačuvana
GAGI
Porucnik
*
Van mreže Van mreže

Serbia and Montenegro Serbia and Montenegro

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Јун 01, 2011, 06:18:24 »

Zao mi je sto sam morao da stavim ovaj link iz wiki,neka neko napise nesto o njemu i neka stavi sliku feldmarsala da se vidi.

Сматраш да текст не одговара истини или...?
По тексту из Викија се да закључити да се није осећао Србином, има ли извора који говоре другачије?
Sačuvana

Si vis pacem, para bellum.
"Ako zelis mir, spremaj se za rat"
Spearhead
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Јун 01, 2011, 06:30:08 »

Koliko sam ja uspeo da iskopam,sva korespodencija koju je feldmarsal obavljao bila je na nemackom jeziku a i nasi strucnjaci osporavaju cinjenicu da dokumenta,na koje se pozivaju susedi,nisu potpisana ni u jednom slucaju,navodno poseduju i transkript nekog telefonskog razgovora.

Inace,koliko bi sansi neki hrvat-rimokatolik imao da napreduje do cina feldmarsala u Srpskoj predratnoj vojsci??Ni u snu,pogledaj Pavla Jurisica,promena vere,imena itd pa tek onda napredovanje,isto ti je i u Austriji,nije Austro-Ugarska Rimsko carstvo samo zato sto lepo zvuci,srbin-pravoslavac feldmarsal,malo sutra,napredovanje ima cenu.
Sačuvana
vathra
Pukovnik
*
Na mreži Na mreži

Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Јун 01, 2011, 07:13:49 »

Аха, мислио си на коментар у фусноти 13
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B#note-12
Немам коментара на глупост...

За његово неангажовање...
Верујем да има и тога што кажеш, мада треба имати на уму да је можда и могао да добије шансу у војсци касније, да није умро убрзо после рата. Уосталом и српске војводе, које су били сличног годишта, су у том периоду завршавале војничку каријеру, а треба имати на уму да је рецимо и Мишић био превремено пензионисан.
Sačuvana

"If it wasn't for those damn Yanks, we could have kept the war going another 10 years!"
geometar19
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Јун 03, 2011, 08:41:43 »

Dvojica se pominju,ali nema trećeg čoveka :  Ive ANDRIĆA !     kreza
Sačuvana
Neman
Zastavnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Јун 04, 2011, 11:15:09 »

proradio im je "antisrpski gen" Smile
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Јануар 23, 2012, 10:01:31