Drugi Svetski Rat
Фебруар 09, 2012, 05:15:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Pristup podforumu "Multimedija" imaju samo registrovani korisnici

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Četvoromotorni bombarderi u BoB?  (Pročitano 3337 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« poslato: Октобар 01, 2009, 04:27:14 »

Walther Wever je daleke 1934. godine započeo rad na strategijskim bombarderima Luftwaffe. Podržao je rad firmi Dornier i Junkers na ovom projektu. Rezultati su bili Do 19 i Ju 89. Odlično za početak. Strategija upotrebe ovakvih bombardera je bila sledeća:

1. Uništenje protivničkih baza i avio-industrije, kao i protivničkih snaga koje napadaju nemačke ciljeve
2. Uništenje železnice, puteva i mostova neophodnih za velike pokrete protivničkih snaga.
3. Direktna podrška trupama koje ne zavise od železnice (oklopne i motorizovane divizije) u proboju
4. Podrška mornarici, bobmardovanje neprijateljskih luka i odbrana svojih, kao i učestvovanje u pomorskim bitkama
5. Paralizovanje neprijateljske produkcije bobmardovanjem fabrika

Međutim, sa smrću Wevera, praktično umire i ova strategija. Luftwaffe se pod Udetom i Milchom okreće taktičkim i jurišnim bombarderima, koji su joj doneli mnoge pobede u Blitzkriegu. Ali, došao je trenutak da se ona pokaže i drugoj ulozi - strateškoj, onoj kojoj nisu namenjeni. I, naravno, oruđe koje nije namenjeno određenoj ulozi, ma koliko ono bilo savršeno, ne može da se poredi sa oruđem koje odgovara toj nameni.

Verovatno su već pre početka BoB neke glave analizirale ponovni početak proizvodnje četvoromotoraca. Ponovni početak proizvodnje bi bio lakši, jer su projetki već postojali, kao i alati. Međutim, u Trećem Rajhu je velika većina stvari zavisila od nekolicine ljudi. Gering je prepotentno verovao u svoje bombardere, a Hitler nije nameravao da se okrene ratu iznurenja - razmišljao je o crvenom medvedu.

Ipak, okretanje produkcije na strateške bombardere je svakako mnogo skuplje i duže vremena treba za proizvodnju. Sigurno bi prošlo više od polovine 1941. godine dok se teški bombarderi ne bi pojavili na nebu. Luftwaffe je svoje najveće šanse propustila u avgustu prošle godine i ovi bombarderi bi verovatno imali učinak V-1 i V-2 - odličan potencijal, ali prekasno.

Sa razvojem četvoromotoraca bi morao da se razvije i lovac velikog doleta čime cela stvar postaje još mnogo skuplja. Međutim, da se o tim stvarima razmišljalo hladne glave, kad je trebalo - moglo se imati pravo oruđe u pravo vreme i time dotuću Britaniju, ma koliko ona žarko želela da se održi na nogama.

Verujem da ova tema nije interesantna samo meni, tako da ko god ima nešto da kaže, nek se ne stidi. Smile
« Poslednja izmena: Октобар 02, 2009, 06:20:30 ACHTUNG » Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #1 poslato: Октобар 01, 2009, 10:09:59 »

Vec sam pomenuo na ovom forumu da blitzkrieg doktrina ratovanja, i strategijska bombarderska avijacija nisu kompatibilni.
Sačuvana
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #2 poslato: Октобар 02, 2009, 11:53:03 »

Well, gosn Paton nije tako mislio i imao uspešnu blitz kampanju u Normandiji. On se lično dogovarao sa glavnokomandujućim u avijaciji o direktnoj podršci njegovim trupama, a u isto vreme su ogromne formacije američkim bombardera pravile "tepihe" uništenja po nemačkim gradovima i fabrikama.
Sačuvana

Dylan Dog
Gost
« Odgovor #3 poslato: Октобар 02, 2009, 12:00:53 »

Well, gosn Paton nije tako mislio i imao uspešnu blitz kampanju u Normandiji. On se lično dogovarao sa glavnokomandujućim u avijaciji o direktnoj podršci njegovim trupama, a u isto vreme su ogromne formacije američkim bombardera pravile "tepihe" uništenja po nemačkim gradovima i fabrikama.
Takoreći gosn Paton je strategijsku bombardersku avijaciju upotrebljavao kao taktičku bombardersku avijaciju.

Strategijska bombarderska avijacija je prvenstveno namenjena za iscrpljivanje/uništavanje protivnikove infrastrukture/vojne infrastrukture, a to se rezultuje kroz dugotrajan, iscrpljujući rat.

Blitzkrieg doktrina je nešto drugo. Pobedjivanje neprijatelja na bojnom polju, a ne pobedjivanje njegove vojne industrije, i masovne vojne proizvodnje.
« Poslednja izmena: Децембар 12, 2009, 11:30:37 Dylan Dog » Sačuvana
Director
Administrator
Potpukovnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Октобар 02, 2009, 06:27:24 »

Bilo bi interesantno videti kakvi su ti planirani strateški bombarderi (bi) bili. Nesto kao Boingovi modeli ili nesto kao japanski cetvoromotorni srednji bombarderi.
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #5 poslato: Октобар 02, 2009, 06:38:44 »

Evo malo slika planiranih bombardera:

Do 19

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/68/Dornier_DO-19_V1_in_Flight.jpg
Četvoromotorni bombarderi u BoB?

http://img304.imageshack.us/img304/1425/lrg15841vz.jpg

Ju 89

http://img261.imageshack.us/img261/6206/ju896gn.jpg

http://img261.imageshack.us/img261/4564/ju89a11uq.jpg

http://img114.imageshack.us/img114/9291/ju8915lq.jpg

Gering je jednom prilikom rekao: "Firer me ne pita koliki su naši bombarderi, već koliko ih ima".
Sačuvana

Dylan Dog
Gost
« Odgovor #6 poslato: Октобар 03, 2009, 06:15:34 »

Do-19:

http://img27.imageshack.us/img27/9861/do19013fh.jpg
Sačuvana
tihi
Zastavnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #7 poslato: Новембар 29, 2009, 11:13:27 »

U postojecem razvoju situacije,mislim da Nemacka ne bi mnogo profitirala strategijskom avijacijom. Zasto? U dotadasnjim nesumnjivo brilijantnim pobedama Luftwaffe je odigrao ogromnu ulogu preuzimajuci totalnu kontrolu nad nebom (air superiority) i bombardovanjem neprijatelja na frontu ili neposredno iza linije fronta (kad su najranjiviji u kolonama) sprecavajuci pojacanja,zalihe ,prebacivanja vojske,praveci konfuziju koju kasnije ekploatisu oklopne jedinice. Sta bi radili u Britaniji? Bombardovali gradove ,aerodrome,industriju i vojsku. Idemo redom. Gradovi prave samo civilne zrtve i uglavnom nemaju veliki impact na vojnu moc. Aerodromi su obicna travnata polja. Aerodrom moze veoma brzo da se napravi za potrebe ratne (lovacke) avijacije. Industrija ,pa impact bi bio kao na nemacku samo obrnut,ali i dalje bi dobijali ogromnu pomoc od USA ,sto bi u mnogome kompenzovalo iste. Vojska...pa malo je teze pogoditi vojsku strategijskim bombardovanjem,mogu se unistavati kasarne ali ko bi drzao vojsku u kasarnama kad tako nesto ocekuje. Pa cemu bi sluzila? Nicemu. Nemacka nije mogla da dobije BoB iz jednog jedinog razloga,a to nije avijacija nego mornarica. GB je imala impresivno veliku i jaku mornaricu kad se poredi sa nemackom,pa i sa bilo kojom drugom u svetu. Da su nemci imali jaku mornaricu mogli su da drze GB u blokadi,ali to je vec sasvim deset prica,i tako nije bilo. Za invaziju,nisu imali dovoljno plovila za prevoz trupa do Engleske ,niti mornaricu koja je mogla da ih zastiti.
  Da rezimiram,strategijski bombarderi nisu bili bog zna kakav faktor koji je Nemcima falio ,vise im je falila jaka mornarica. Da su imali dovoljno jaku mornaricu mogli bi (teoretski naravno) bez mnogo muke da naprave invaziju na  Jug Engleske odakle bi mogli uspesno da primene lovacku i takticku avijaciju. No mnogo faktora bi moralo da se poklope tako da ova teorija ide u obicnu fikciju.
Sačuvana
Velizar Beograd
Razvodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Јун 29, 2010, 08:19:24 »

Mislim da su Nemcima strategijski bombarderi bili od manje koristi u klasičnom strategijskom bombardovanju, veću korist imali bi da su prepravljeni i korišćeni kao podrška pomorskim snagama na Atlantiku, kao izviđači na okeanu i za napade na konvoje koji dopremaju pomoć u Britaniju. Za tu bi ulogu bio odličan FW 200 Kondor, čak mislim da je korišćen za slične akcije ali u manjoj meri.
Sačuvana
Director
Administrator
Potpukovnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Јун 29, 2010, 02:29:19 »

Problem mornaričke avijacije kod nemaca je što Gering nije dozvolio da se ona odvoji od Luftvafea i pridoda mornarici. S obzirom na veliku potražnju aviona za kopnene frontove normalno je da je ova vrsta aviona zapostavljena i tako nije dala pun doprinos ratu.

Što se tiče strategijske avijacije kod nemaca ona bi bila korisna protiv SSSR i UK. Iako to niko ne priznaje civili su bitan faktor za uništavanje u zemljama koje su imale totalnu mobilizaciju civila u armijama i industriji (SSSR, UK i Nemačka). Te zemlje su patile od nedostatka ljudske radne snage i svaki gubitak istih ih je teško pogađao. Čerčil u svojim memoarima kuka o nedostatku ljudstva pre svega u brodogradilištima i armiji, Nemačka je imala prinudne radnike iz cele evrope pa je nekako to kompenzovala i tako dalje.

Prednost Strat. bombardera je njegova nosivost. mnogo je lakše poravnati fabriku kada je gađate sa 10 bombi nego iz dve. Dve bombe u principu nikad ne onesposobe fabriku dok 10 bombi bar na kratko odrade taj posao. E sad ako uzmemo bombardersku grupu od 50 aviona to je 500 bombi naspram 100. Neka 3-4 aviona pogode cilj to je 30-40 pogodaka iz strat bombardera a na drugoj strani imamo tek 6-8.

Tu još imamo i to da je strat. bombarder mnogo jači u odbrani od taktičkog. Izdrže mnogo više oštećenja nego taktikčki, a većina modela je i vrlo gadna jel je načičkana mitraljezima za odbranu.

Nemci je nisu koristili jel strateško bombardovanje ne daje direktne rezultate. Primera radi kada su saveznici uništili fabriku kugličnih ležaja, kriza sa istim nije nastala odma nego tek posle par meseci. Nemci to nisu praktikovali nego su svoju avijaciju koritili za direktnu štetu.
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

« Odgovor #10 poslato: Јун 29, 2010, 03:47:44 »

Da ne pominjemo domet strategijske avijacije u odnosu na taktičku. Kada je u pitanju UK, ti avioni bi i imali kakvu takvu pratnju. A kada je u pitanju SSSR, Nemci praktično ne bi imali čime da brane te avione od neprijateljskih lovaca, ako govorimo o većim distancama.
Sačuvana

Velizar Beograd
Razvodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: Јун 30, 2010, 07:37:26 »

Što se doleta i nosivosti tiče slažem se u potpunosti, bez pogovora, ali čitao sam tekst jednog oficira RAF-a (ne sećam se imena-bilo pre desetak godina) da im se dešavalo da šalju velike grupe lankastera, B-17 na kompleks fabrika i tako 3 dana za redom. Nakon izvršenih izviđanja shvatili su da je učinak bio takav da je najbliža bomba pala na 3 km od fabrike. Gubici su im bili 15 - 30 % po akciji. Nepunih mesec dana nakon toga grupa moskitosa je pogodila i oštetila istu tu fabriku u jednom naletu. I ovo nije usamljeni slučaj.
Mislim da brzi dvomotorci sa preciznim pogodcima u nižem letu mogu veću štetu da nanesu nego strategijski bombarderi sa velikih visina gde je preciznost daleko manja. Nosivost dvomotoraca jeste manja ali ipak ne toliko manja da ne bi mogli da zamene strat. bomb. Dvomotorci zahtevaju manje pratnje i ako je imaju lovci se mogu slobodno udaljiti na veće rastojanje i odvlačiti odbrambene lovce tako da im je put slobodniji.
Strategijski bombarderi bi mnogo veći učinak imali i dali Nemačkoj da su korišćeni u mornaričkoj avijaciji, ma koliki nedostatak aviona bio.

Drago mi je da se pojavio jedan ovakav forum gde se može diskutovati na razne teme vezane za tehniku i ratove, naročito drugi svetski rat. Ja sam zaljubljenik u ratnu tehniku i rat više posmatram tehnički nego strateški (malo više) jer sam inženjer i tehnika je moj život.

Veliki plus je i to što se ima šta naučiti, videti i sa pametnim ljudima porazgovarati. Pokušavam neke klince da zainteresujem za ovu tematiku ali teško je boriti se protiv velikog brata, farme, granda, sveta, skandala i sličnih pošasti po ljudski razum i zdravu pamet.

VELIKI POZDRAV I DRŽITE SE I NEDAJTE SE!!!!!!
Sačuvana
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #12 poslato: Јун 30, 2010, 07:45:40 »

...grupa moskitosa je pogodila i oštetila istu tu fabriku u jednom naletu. I ovo nije usamljeni slučaj.
Mislim da brzi dvomotorci sa preciznim pogodcima u nižem letu mogu veću štetu da nanesu nego strategijski bombarderi sa velikih visina gde je preciznost daleko manja
Moskito je izmedju ostalog koristen kao "obelezivac cilja", gde su Moskiti bacali zapaljive bombe, na cilj, koji je posle toga goreo obojenim plamenom, i bio jasna meta strategijskim bombarderima.
Sačuvana
Velizar Beograd
Razvodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: Јун 30, 2010, 08:49:25 »

Znam za to. Jednom sam otišao na sajt te jedinice za obeležavanje ciljeva, ne znam tačan naziv, takođe je davno bilo, a taj Englez je rekao da nisu imali obeležen cilj tada nego su po mapi gađali i na osnovu svetala sa zemlje.
Sačuvana
Velizar Beograd
Razvodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: Јун 30, 2010, 08:50:55 »

Malo sam podataka našao o Cant 2000 Italijanski tromotorac. Možeš li mi nešto od podataka naći (poslati) za njega, naročito akcije.
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Фебруар 06, 2012, 10:39:47