Drugi Svetski Rat
Фебруар 09, 2012, 05:42:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Dobrodošli na prvi srpski forum o Drugom svetskom ratu!

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Španska Mornarica 1936-1939  (Pročitano 2567 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #15 poslato: Јун 02, 2009, 09:59:40 »

Apsolutno se slažem sa kolegom.

E sad pitanje za Motoristu. Pošto si ti očigledno najbolje upoznat sa borbenom vrednošću Španske Mornarice u za nas zanimljivom periodu, koliko bi ista mogla da utiče na razvoj događaja na moru, da je Španija ušla u savez sa Nemcima početkom rata?
Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
MOTORISTA
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Cuba Cuba

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #16 poslato: Јун 02, 2009, 11:33:01 »

Zanimljivo pitanje, da vidimo....

1 septembra 1939 godine borbena vrednost Španske Mornarice je bila na niskom nivou, puno istrošenih brodova kojima je bio potreban remont, manjak iskusnih posada za iste i nepoverenje zbog samog karaktera rata, jer se u nekim delovima gerilski otpor Franku i Fašistima nastavio do 50-ih godina ( naravno u pitanju su bile diverzije i manje grupice).

10 juna 1940 godine, situacija bi bila malo, ali samo malo bolja, jer su neki brodovi bili vraćeni u stroj, ali opet je to sve bilo malo u poređenju sa snagama koje je Britanska mornarica mogla da suprotstavi Španiji. Jedino bi iznenadnim napadom Španska Mornarica mogla da blokira i bombarduje Gibraltar, a istovremeno da se izvrši napad sa kopna. Tako bi brzo lišila Britansku Mornaricu odlične baze, što bi vremenom dovelo do pada Malte, a dalje i Severne Afrike.

Najveći problem Španije je bio što je zemlja bila skroz iscrpljena građanskim ratom, bez sredstava za remont brodova i opremanje vojske savremenim sredstvima. U par navrata je Hitler razmatrao sa Frankom šta je poterebno da ga privoli na rat sa saveznicima, čak se i sam Franko ponudio da im objavi rat 19 juna 1940 godine, ali je po Hitleru, njegova cena za ulazak u rat bila previsoka. Franko je tražio da Nemačka opskrbi njegove trupe svim ratnim materijalom, hranom i benzinom i još teritorijalna proširenja: Gibraltar, pdručije oko Orana, ujedinjeni Maroko pod Španskim protektoratom i proširenje Španskog saharskog područja od ušća Nigera do rta Lopes. Ovo su bili neprihvatljivi razlozi, jer je sam Hitler očekivao da će uspeti da privoli Britance na mir, kako to nije uspelo sastao se još jedanput sa Frankom, ali je posle tog sastanka konstatova da je :"Franko jednako pohlepan kao i mnogi od nas". Osim toga problem je pretstavljala i Italija koja je želela i sama da proširi svoje kolonijalne posede na račun Francuske i Britanije.

Sve u svemu Nemci bi malo dobili ulaskom Španije jer su i sami imali ograničena materijalna sredstva koja su im bila potrebna za vođenje rata na istoku.
Sačuvana

During the war...
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #17 poslato: Јун 02, 2009, 12:30:53 »

Da, Franko je vrlo lukavo postupio. "Pomoći ću ti ali ću ti više odmoći" je od prilike bio njegov moto što se tiče pregovora sa Hitlerom.

Najkritičnije u svemu tome jeste bio Gibraltar, kao što si i sam predstavio. I tek će se tokom rata pokazati koliko je bio kritičan.
Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
MOTORISTA
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Cuba Cuba

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #18 poslato: Јун 02, 2009, 04:46:41 »

U neku ruku je za Nemce bilo bolje što je Španija bila "neutralna" tokom rata. Nemačke podmornice su imale "tajnu" bazu u Vigu, špijunaža je radila punom parom u korist Nemačke, čak su Španci poslali i tzv."Plavu Diviziju" na istočni front, ali ,koliko je meni poznato, ona se lošije pokazala od Italijanskih jedinica na istom.

Da je ušla Španija u rat, bila bi to : Skuplja dara nego mera
Sačuvana

During the war...
Director
Administrator
Potpukovnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #19 poslato: Јун 02, 2009, 07:26:40 »

Koliko sam ja čitao Gibraltar bi izgubio vrednost ulaskom Španije u rat. Naime sa afričke strane je mogla da se postavi dalekometna artiljerija koja bi skoro zatvorila moreuz. Doduše bez mornarice ne može da se skroz zatvori ali veliko je pitanje da li bi britanci koristili moreuz da je to toga došlo.
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
MOTORISTA
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Cuba Cuba

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #20 poslato: Јун 02, 2009, 09:41:48 »

Naravno da je moguće postaviti dalekometnu artiljeriju sa druge strane, ali više bombardovanja od strane Royal Navy ili FAA, bi lako neutralisali tu pretnju. Gubitkom Gibraltara bi put za savezničke konvoje bio mnogo duži i nema šanse da bi Malta izdržala to što je izdržala.
Sačuvana

During the war...
Rasho
Mladji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #21 poslato: Јун 02, 2009, 10:09:53 »

Ma Franko je bio lukavi mačak. Moguće je da je intimno sumnjao u njemačku pobjedu u ratu, a naravno znao je u kakavom je jadnom stanju Španija pa je elegantno eskivirao ulazak Španije u rat. Što se tiče "Plave divizije" na istočnom frontu nije ona bila ni bolja ni gora od ostalih jedinica njemačkih satelita, što će reći, jadna i od male koristi za Njemce.
Sačuvana
MOTORISTA
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Cuba Cuba

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #22 poslato: Јун 02, 2009, 10:19:08 »

Pa to je bilo sigurno. Kako su mu Nemci pomogli da pobedi u ratu morao je da nešto da zauzvrat, a opet je verovatno i sam znao u kakvom mu je stanju bila zemlja, pa je zakukao daj mi ovo, daj mi ono, pa da ih bijemo bato. E onda se Hitleru smučilo to kukumavkanje pa je lepo odustao...neka bato, sam ću ja da ih bijem...
Sačuvana

During the war...
Director
Administrator
Potpukovnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #23 poslato: Јун 02, 2009, 11:20:54 »

Naravno da je moguće postaviti dalekometnu artiljeriju sa druge strane, ali više bombardovanja od strane Royal Navy ili FAA, bi lako neutralisali tu pretnju. Gubitkom Gibraltara bi put za savezničke konvoje bio mnogo duži i nema šanse da bi Malta izdržala to što je izdržala.

Da ali gubiš iz viđenja da bi se tada promenila situacija. Aerodromi u Španiji i severnom Maroku bi bili otvoreni za nemačke avione i bilo kakvo bombardovanje bi bio čist avanturizam. Verovatno bi ih nemci bombardovali svakodnevno te je pitanje da li bi i mogli Gibraltar da koriste kao mornačku bazu. Prilazi gibraltaru bi bili načičkani podmornicama jel bi im baze bile mnogo bliže. Ako se ne varam teški topovi su bili na lamanšu (nasuprot Doveru) a RN nije ni imala nameru da rizikuje kapitalne brodove zbog obalne artiljerije.
Sačuvana

"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
MOTORISTA
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Cuba Cuba

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #24 poslato: Јун 03, 2009, 12:35:42 »

Što se aerodroma tiče tu si u pravu, ali opet smatram da bi se Englezi borili žestoko da sačuvaju Gibraltar ili da unište tu pretnju u vidu aerodroma i obalne artiljerije.

Obalna artiljerija je uvek u prednosti nad brodom, možeš bolje da je ukopaš, maskiraš i oklopiš, ali u Severnoj Africi Španska artiljerija bi bila na otvorenom, a osim toga mnogo je ravan teren i nemaš baš puno dobrih mesta za skrivanje u obalnom pojasu.
Sačuvana

During the war...
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Јануар 17, 2012, 04:42:26