Skorije sam počeo intezivnije da se interesujem za bitku na Atlantiku, pošto je to bio teatar potpuno drugačiji od drugih. Krenuvši da analiziram razloge zbog kojih su podmornice počele da gube bitku, nisam mogao a da se ne osvrnem na sam početak svega - WW1.
Kako je sve počelo? Poprilično loše. U prvoj patroli podmornica, u modernoj istoriji, 6. avgusta 1914. godine 10 nemačkih podmornica je doživelo katastrofu. Jedna je naletela na minu, druga pregažena od strane britanske krstarice, a treća se pokvarila. Vratile su se bez ulova. Ipak, 5. septembra podmornica U-21 potapa britansku laku krstaricu Pathfinder - prva žrtva ja pala.
Kada je britanska mornarica krenula u pomorsku blokadu Nemačke (što će se pokazati na kraju fatalnim), Nemci su odgovorili - podmornicama. I imale su takve uspehe kakve niko nije mogao da zamisli. A statistika je sledeća (po godinama):

Nemačke podmornice u WW1
Što ukupno dovodi do cifre -
12,850,814 tona potopljenog savezničkog i neutralnog brodovlja.
Razloge kako i zašto su nemačke podmornice izgubile bitku u WW1 analizirao je mladi Karl Donitz, čija je podmornica UB-68 potopljena na Mediteranu. Izvučene pouke će primeniti u bitci posle nešto više od 20 godina.