Drugi Svetski Rat
Фебруар 09, 2012, 07:16:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Dobrodošli na prvi srpski forum o Drugom svetskom ratu!

Website   Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Prvi metak u Drugom svetskom ratu  (Pročitano 4691 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« poslato: Октобар 03, 2008, 09:06:37 »

Mozda metak nije pravi naziv. Pre ce biti granata. I to sa brodskog topa. Jos je zanimljivije ko ju je ispalio - nemacki bojni brod Schleswig-Holstein. Brod je bio jedan od pet pre-drednot brodova, a klase Deutschland (ne mesati sa dzepnim bojnim brodovima).

Krajem avgusta je krenuo ka Danzigu, pod izgovorom da je u pitanju prijateljska poseta. Sidro je spusteno blizu Westerplattea. I to ne slucajno. Prvog septembera 1939. godine, u 0445 brod je otvorio vatru na poljski garnizon. A slika je sledeca:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b3/Schleswig_Holstein_ostrzeliwuje_Westerplatte_39_09_01_b.jpg
Prvi metak u Drugom svetskom ratu

U poljskoj kampanji je pogodjen jednom 152 mm granatom od strane poljske artiljerije. Kasnije se koristio kao brod za trening, do 1944, kada je prepravljen u protivavionski brod. Polovinom decembra je pogodjen sa 3 bombe od strane britanskih aviona, a konacno potopljen od strane svoje posade marta 1945. Posle rata sovjeti vade brod i navodno ga imenuju Borodino. Koriscen je kao meta sezdesetih godina. Ostaci i dalje postoje. Ako neko razume nek nam prevede: http://register.muinas.ee/pdetail01.asp?mo_id=25476

I za kraj, stranica sa nekoliko slika ovog  broda koji je sluzio i u WW1 i u WW2:
http://www.maritimequest.com/warship_directory/germany/battleships/schleswig_holstein/schleswig_holstein.htm
« Poslednja izmena: Октобар 03, 2008, 09:08:20 ACHTUNG » Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #1 poslato: Мај 30, 2009, 01:28:43 »

Da li je istina da su Nemci u poljskim uniformama organizovali demonstrativni napad na Nemačku, i da je Nemačka na osnovu toga objavila rat Poljskoj?

Bojni brod Schleswig-Holstein klase Deutschland je poslednja klasa od 5 preddrednota gradjenih u Nemačkoj. Ušli su u naoružanje 1908. Deutschland je bio admiralski brod do uvodjenja prvih drednota u naoružanje. Originalno naoružanje:
 - 4 topa od 280 mm u dve dvocevne topovske kule
 - 14 topova od 170 mm
 - 22 topa 88 mm
 - 6 torpednih cevi od 450 mm
« Poslednja izmena: Новембар 23, 2009, 11:22:52 Dylan Dog » Sačuvana
MOTORISTA
Stariji vodnik
*
Van mreže Van mreže

Cuba Cuba

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #2 poslato: Мај 30, 2009, 10:45:32 »

Da li je istina da su Nemci u poljskim uniformama organizovali demonstrativni napad na Nemacku , i da je Nemacka na osnovu toga objavila rat Poljskoj ?

Jeste, 31 avgusta su "Poljaci" napali radio stanicu Gleiwitz, a to je poslužilo kao izgovor za rat protiv Poljske.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gleiwitz_incident
Sačuvana

During the war...
ACHTUNG
Administrator
Pukovnik
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

482638609 nesic_nikola@yahoo.com nesic_nikola@yahoo.com

Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #3 poslato: Септембар 02, 2009, 05:42:03 »

Evo kako je to sve izgledalo iz ociju poljskog vojnika:

Skovron, u vreme izbijanja rata 24-godišnji kaplar poljske vojske, u ispovesti za Bi-Bi-Si prenosi kako je doživeo prve salve granata sa nemačke krstarice „Šlezvig-Holštajn“.

- Kroz teleskop sam nadgledao celo more ispred luke. Gledao sam čas levo, čas desno, čas u brod koji je stajao pravo ispred. U trenutku kad sam video crveni bljesak s broda, prva granata je pogodila Gdanjsk - priseća se Skovran početka rata.

Napad nacističke Nemačke na Poljsku počeo je u 4.45 ujutru upravo tom granatom, a sinhronizovano s njom trupe Rajha pokrenule su invaziju i sa kopnenih granica.
Skovran kaže da su poljski vojnici imali naređenje da uzvrate na napad.

- Zgrabio sam mitraljez i zapucao, kao i moji saborci, na krstaricu, koja se ubrzo povukla u obližnji kanal, odakle je krenula prava kiša granata prema nama. Tog dana su nas samo do podneva tri puta bombardovali. Ubrzo im je u pomoć stigla i avijacija - kaže Skovran.

Poljski veteran priča i kako su Nemci bili prilično iznenađeni kada su, pošto se prašina od razaranja razišla, videli da među Poljacima ima još živih. Skovran dodaje i da su imali naređenje da zadrže Nemce na 12 sati, koliko je bila procena da će biti dovoljno za reorganizaciju poljske vojske, ali da su posle sedam dana borbe sa daleko nadmoćnijom vojskom morali da se predaju.

- Posle sedam dana jedva da smo mogli da se krećemo. Bilo nam je hladno, bili smo prljavi i bez sna danima. Komandant nemačke vojske, general Fridrih Enderhart, dozvolio je našem komandantu Maju Suharskom da zadrži počasnu sablju zbog srčanosti i požrtvovanja koje smo tada pokazali. Nemac nam je rekao tada da kada bi on imao takvu vojsku, smeo bi da ratuje protiv celog sveta - priča Skovranski.
Sačuvana

History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
Petar111
Desetar
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Децембар 09, 2009, 03:45:54 »

Da li je istina da su Nemci u poljskim uniformama organizovali demonstrativni napad na Nemačku, i da je Nemačka na osnovu toga objavila rat Poljskoj?

Taj Glajvic incident je bio pocetak za Die Brandenburger, nemacke jedinice za specijalne zadatke pri Abwer-u o kojoj cu, nadam se, uskoro napisati vise.
Sam incident je bio Heidrichovo delo
Sačuvana
baclawa
Major
*
Van mreže Van mreže

416173423

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #5 poslato: Март 11, 2010, 09:02:19 »

To je tacno. Napad je fingiran da bi Nemacka imala izgovor.
Sačuvana

... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #6 poslato: Март 12, 2010, 12:05:59 »

Rajnhard Hajdrih "Praški kasapin" i Heinrich Müller šef Gestapo-a su bili organizatori "Poljskog" napada na Gleiwitz.
Sačuvana
baclawa
Major
*
Van mreže Van mreže

416173423

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #7 poslato: Март 17, 2010, 08:53:19 »

Rajnhard Hajdrih "Praški kasapin" i Heinrich Müller šef Gestapo-a su bili organizatori "Poljskog" napada na Gleiwitz.

Više o tome: http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,430.0.html
Sačuvana

... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
Heinz Guderian
Desetar
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Април 26, 2010, 09:32:28 »

Da li neko moze da mi kaze koji je pravi razlog zasto su Francuska i Britanija stali na stranu Poljaka ?

Hitler nije objavio rat Francuskoj i Britaniji , nego su oni to uradili.
Sačuvana

Klotzen, nicht Kleckern!
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #9 poslato: Април 26, 2010, 12:07:10 »

Posle Minhena 1938. gde su Francuzi i Britanci "prodali" Cehoslovacku; Hitler je rekao da je to bio poslednji njegov teritorijalni zahtev u Evropi.
A Francuzi i Britanci su rekli: "Nema vise".
Hitler je stvorio vojsku.
Hitler je stvorio avijaciju.
sve to je bilo zabranjeno Versajskim ugovorom...
Hitler je okupirao vojnicima demilitarizovanu Rajnsku oblast.
Hitler je izvrsio "Anslus" Austrije.
Hitler je Hitler je dobio Cehoslovacke Sudetske oblasti u Minhenu 1938.
Posle je proleca '39. sam okupirao ostatak Ceske,  od slovacke napravio marionetsku drzavu.
"Nema vise", ali prekasno...bar po Francuze.
Sačuvana
Spearhead
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

United Kingdom United Kingdom

Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Април 26, 2010, 05:06:52 »

Posle Minhena 1938. gde su Francuzi i Britanci "prodali" Cehoslovacku; Hitler je rekao da je to bio poslednji njegov teritorijalni zahtev u Evropi.
Hitler je okupirao vojnicima demilitarizovanu Rajnsku oblast.
Hitler je izvrsio "Anslus" Austrije.
Hitler je Hitler je dobio Cehoslovacke Sudetske oblasti u Minhenu 1938.
Posle je proleca '39. sam okupirao ostatak Ceske,  od slovacke napravio marionetsku drzavu.
"Nema vise", ali prekasno...bar po Francuze.
Dilan je sve lepo pobrojao a ja cu samo dodati da su Britanija i Francuska bile sporazumno vezane da stupe u rat sa nemackom jer su one garantovale Poljski suverenitet.
A sto se tice prvog metka u WW II to bi trebao biti plotun sa Slezvig Holstajna.
« Poslednja izmena: Април 26, 2010, 06:44:47 Spearhead » Sačuvana
Dylan Dog
Gost
« Odgovor #11 poslato: Април 26, 2010, 06:13:38 »

Da se nadovezem da je Francuska garantovala Cehoslovackoj suverenitet, ali...
Sačuvana
Heinz Guderian
Desetar
*
Van mreže Van mreže

Germany Germany

Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Април 26, 2010, 08:33:17 »

A dokle je taj Versajski ugovor trebao da bude na snazi ? 1000 godina ?

Sačuvana

Klotzen, nicht Kleckern!
balf
Zastavnik
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: Јун 08, 2010, 01:38:32 »

mislim da je izvodjac napada na glivice (glajvic) bio alfred naujoks. na sudjenju u nirnbergu njegova odbrana je pocela recenicom "ja sam povukao okidac ww2..."

taj "napad" na radio stanicu glajvic je imao i svoj odgovor u vidu policijske akcije nemaca. imao je i jednog poginulog - logoras obucen uniformu poljske vojske je doveden ziv na granicu i tu ubijen.

mislim da taj metak kojim je ubijen logoras ozbiljno uzdrmava slavu plotuna.
bilo bi zanimljivo uporediti vremena jer akcija (uh ko ce svega da se seti) "konzerven" je bila negde nesto iza ponoci (oko sat i po)

« Poslednja izmena: Јун 08, 2010, 02:09:15 balf » Sačuvana
Zaslon
Potporucnik
*
Van mreže Van mreže

Serbia and Montenegro Serbia and Montenegro

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #14 poslato: Септембар 01, 2010, 04:56:24 »

Citat
Poljska:Obeležena 71. godišnjica početka Drugog svetskog rata

Zavijanje sirena probudilo je danas u zoru žitelje poljskih gradova Vjelunj i Gdanjsk podsetivši ih da je u to vreme, pre 71 godinu, napadom Nemačke na Poljsku počeo Drugi svetski rat
.

Kompletna vest
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Фебруар 08, 2012, 05:14:33