|
Smileski Zoran
|
 |
« poslato: Септембар 26, 2008, 05:47:02 » |
|
Zanima me Vase mislenje po tome da Svetska Ekonomska Depresija (1929-1933) doprinela, ili, bila uzrok za II Svetski rat. Posto sam uradio dosta seminarskih trudova o Pad berze u 1929 i o tome da Nemacka i ostali svet su dotad (uslovno receno) mirno prihvatalu kraj WWI, mislim da nezaposlenost i ekonomska beda je naterala Nemce da se okrene prema nacizmu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dwollner
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Септембар 26, 2008, 07:26:13 » |
|
1.drugi svetski rat je eliminirao kompletno ekonomsku depresiju,jer prebacivanjem na vojnu proizvodnju, porasla je zaposlenost 2. nacizam ( nacional-socijalizam) je ponudio nemcima odredjeni ekonomski program, ne samo ideologiju. partija kao takva je dosla na vlast demokratskim putem, sto zanci da je njen plan i program odgovarao vecini nemaca. 3. depresija nije bila uzrok drugog svetskog rata.drugi svetski rat je poceo kao evropski sukob nemacke i britanije+francuske, oko poljske, i da japan nije napao ameriku, najverovatnije bi ostao evropski. naravno, to je bio povod. uzrok je bio isti , kao u prvom svetskom ratu; nova podela kolonija (jeftine sirovine...)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Director
Administrator
Potpukovnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Септембар 26, 2008, 08:30:39 » |
|
Nije svetski rat zbog SAD nego zbog gotovo celog sveta koji se vec 1939. našao u ratu.
Da li je depresija izazvala rat je vrlo komplikovano pitanje. Po meni jeste ali indirektno. Ona je Hitleru došla kao "kec u rukavu" dok se probijao do fotelje kancelara. Uticala je i na druge zemlje ali nigde kao u Nemackoj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !" Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal) "Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim
|
|
|
|
Smileski Zoran
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Септембар 27, 2008, 12:51:10 » |
|
Nije svetski rat zbog SAD nego zbog gotovo celog sveta koji se vec 1939. našao u ratu.
Da li je depresija izazvala rat je vrlo komplikovano pitanje. Po meni jeste ali indirektno. Ona je Hitleru došla kao "kec u rukavu" dok se probijao do fotelje kancelara. Uticala je i na druge zemlje ali nigde kao u Nemackoj.
Tacno, ali strah od komunizma+Depresija=WW2. Moja racunica 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
baclawa
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Септембар 27, 2008, 10:50:37 » |
|
Po meni su to neodvojivi pojmovi. Politika je uvek samo produzena ruka ekonomije, dok je rat samo nastavak politike. No, vec smo se par puta dotakli te teme na Forumu. Prolistaj malo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
|
|
|
|
Smileski Zoran
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Септембар 27, 2008, 04:34:31 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dr kassajic
Vodnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Мај 12, 2009, 10:29:43 » |
|
Koga interesuje stanje u medjuratnoj Nemackoj neka procita dela E.M.Remarka
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
shakal
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Новембар 28, 2009, 04:38:41 » |
|
Smatram da je ekonomska kriza u velikoj mjeri (indirektno) doprinjela izbijanju WWII. Do tog sukoba bi vjerovatno doslo u svakom slucaju ali su se odredjene stvari zahvaljujuci njoj odvijale mnogo brze,zahvaljujuci njoj Hitler je lakse i brze sirio svoj program i dosao na vlast, sto za sobom povlaci povecanje proizvodnje naoruzanja itd.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Tacno u 15 casova neprijatelj se ima razneti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja... Naš puk je žrtvovan za cast Otadžbine i Beograda. Vi nemate više da se brinete za vaše živote, koji više ne postoje. Zato napred u sla
|
|
|
|