vathra
Pukovnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Мај 27, 2009, 05:09:57 » |
|
Ne znaš šta je gore, fašizam ili komunizam,kad malo bolje porazmisliš posle ovoliko godina to su braća blizanci! Добро ти иде то размишљање! У међуратним годинама тоталитарни режими у Италији, Немачкој и СССР су успели да извуку земљу из тешке кризе, и да остваре огроман привредни раст. (слично као и Кина данас) Либерална економија то није у стању да уради. Али, током ратних година се показало и друго лице, кад су разне земље запале у кризу. Да погледамо како је која држава то решила: - САД: повећана права жена и црнаца - СССР: смањен прогон цркве, као и неких традиција - Италија: не знам довољно, али мислим да се није пуно променило до Немачке окупације - Велика Британија: демонтирање колонијалног система (уз америчку помоћ да се одлуче) - Немачка: Одлука да што пре побију Јевреје, чим су схватили да губе рат Па сад ти реци да нема разлике...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"If it wasn't for those damn Yanks, we could have kept the war going another 10 years!"
|
|
|
dr kassajic
Vodnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Мај 29, 2009, 09:57:22 » |
|
Sto se tice ko je koliko pobio naroda tu su egal ili vodi komunizam!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vathra
Pukovnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Мај 29, 2009, 10:25:03 » |
|
Sto se tice ko je koliko pobio naroda tu su egal ili vodi komunizam! Имаш ли неке бројке и изворе да потврдиш своју тезу или си то изнео онако одокативно?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"If it wasn't for those damn Yanks, we could have kept the war going another 10 years!"
|
|
|
dr kassajic
Vodnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Мај 30, 2009, 10:36:45 » |
|
History ch. emisija o Staljinu i Hitleru!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
MOTORISTA
|
 |
« Odgovor #19 poslato: Мај 30, 2009, 10:40:06 » |
|
History ch. emisija o Staljinu i Hitleru!
E to ti je baš objektivan izvor 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
During the war...
|
|
|
dr kassajic
Vodnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 poslato: Мај 31, 2009, 09:54:07 » |
|
Sto sta mu fali? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
baclawa
|
 |
« Odgovor #21 poslato: Јун 01, 2009, 08:38:21 » |
|
Recimo objektivnost mu fali...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...
|
|
|
dr kassajic
Vodnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 poslato: Јун 04, 2009, 11:08:24 » |
|
Mislim da je to Vase licno misljenje! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dwollner
|
 |
« Odgovor #23 poslato: Јун 04, 2009, 11:57:59 » |
|
Mislim da je to Vase licno misljenje!  hm...ti se vrtis oko cega? 1. jugoslovenskog komunizma i njegovih "zrtava" (specijalno srbijanska varijanta istih) ? 2. ruskog satelitskog komunizma? 3. kambodzanske varijante? 4. kuba, nikaragva, varijante? 5 varijante njam-njam poglavica iz crne afrike, koji su stvarali dzepne drzavice 60tih godina i proglasili sebe za komuniste , a zapravo su bili simpaticni ljudozderi? 6 muslimanska varijanta, bazirana na kuranu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dylan Dog
Gost
|
 |
« Odgovor #24 poslato: Јун 05, 2009, 12:07:43 » |
|
Citat: dr kassajic maj 29, 2009, 09:57:22 pm Sto se tice ko je koliko pobio naroda tu su egal ili vodi komunizam! Tako sam i ja mislio . Mislio sam da je u sibirskim gulazima izginulo desetine miliona ljudi , cak vise zrtava , nego usled domovinskog rata . Ispostavilo se , po ruskim izvorima da je bilo 1,6 miliona zrtava gulaga , i cistki . Zapadni izvori navode oko 0,5 miliona zrtava tokom , i posle Staljinove vladavine . Tako da obzirom da je samo u SSSR - u bilo preko 20 miliona zrtava fazizma nikako ne mogu biti egal , niti da je bilo vise zrtava komunistickih rezima . Komunizam je samo medijski anatemisan . A sto se tice opcija koje je dwollner naveo , mislim da je kambodzanska varijanta najkrvolocnija . Pol Pot 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Јун 05, 2009, 02:29:50 Dylan Dog »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Rasho
|
 |
« Odgovor #25 poslato: Јун 05, 2009, 11:15:21 » |
|
Fašizam, nacizam i komunizam su totalitarne ideologije i na osnovu toga se mogu među njima povući mnoge paralele ali sama priroda i suština tih ideologija su totalno različite. U srži nacizma je bilo čisto zlo, sve se vrtjelo oko teorija o rasnoj supermaciji i potčinjavanju svijeta svojim sopstvenim interesima uz planove o zatiranju čitavih rasa i naroda, socijalne teme i pitanja su bili samo maska i mamac obeznađenim glasačima. S druge strane, komunizam je imao samo jedan cilj, društvo jednakih i ravnopravnih. Druga je stvar sad što je taj eksperiment, koji u teoriji odlično izgleda, propao. Znači, znak jednakosti između nacizma i komunizma nikako ne treba stavljati.
Gulazi jesu progutali stotine hiljada, možda i milione, i to jeste strašno, ali to je prvenstveno krivica Staljina, koji je bio veliki paranoik, nego sistema. Najviše žrtava su odnijeli ipak neuspjeli ekonomski i privredni eksperimenti koji su rezultirali glađu biblijskih razmjera (Ukrajina 30-ih godina i kineski "Veliki skok naprijed") ali tu ipak nije postojala namjera režima da pobije taj narod već je loše vođena politika dovela do svega toga.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dr kassajic
Vodnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #26 poslato: Јун 09, 2009, 06:29:28 » |
|
Bilo kako bilo cifre su milionske pa se svodi na isto,barem ja tako mislim!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Dylan Dog
Gost
|
 |
« Odgovor #27 poslato: Јун 10, 2009, 12:21:25 » |
|
Bilo kako bilo cifre su milionske pa se svodi na isto,barem ja tako mislim! Takodje je i u Kini bilo 10 - ak miliona , ili nesto vise zrtava fasizma . U poljskoj 5 - 6 miliona .Cifre jesu milionske , ali komunizam nije ni 30 % krvav , koliko fasizam , pa nikako ne moze biti isto . Najkrvolocniji komunista je Pol Pot sa oko 2 miliona zrtava njegovog rezima .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vathra
Pukovnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #28 poslato: Јун 10, 2009, 12:37:11 » |
|
Najviše žrtava su odnijeli ipak neuspjeli ekonomski i privredni eksperimenti koji su rezultirali glađu biblijskih razmjera (Ukrajina 30-ih godina i kineski "Veliki skok naprijed") ali tu ipak nije postojala namjera režima da pobije taj narod već je loše vođena politika dovela do svega toga. Da pomenemo i veliku glad u Indiji tokom rata. Umrlo je preko milion ljudi, a smatra se da je razlog bio ekonomsko-političke prirode - hrane je bilo dovoljno, ali je zbog špekulacija cena skočila, tako da siromašni slojevi nisu mogli da je kupe u dovoljnoj meri. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
ACHTUNG
|
 |
« Odgovor #29 poslato: Јун 11, 2009, 01:33:05 » |
|
Vi ste se pošteno off-topicovali na ovoj temi. Obrisao sam poslednje tri poruke jer nemaju ama baš nikakve veze sa temom.
Moraću u buduće da brišem poruke bez objašnjenja, jer ne može drugačije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill
|
|
|
|