Autor Tema: Staljin - dvor crvenog cara  (Pročitano 1339 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Staljin - dvor crvenog cara
« poslato: Mart 24, 2008, 12:58:49 pre podne »
Posto nemam prava da prekopiram ceo tekst ovde, postovacu link i deo teksta:

"...Ali ve?eras se naro?ito potrudila. U Staljinovom sumornom stanu u dvospratnom Potešnom dvorcu, podignutom u sedamnaestom veku, zavrtela se pred svojom sestrom Anom obu?ena u neobi?no pomodnu crnu haljinu s ružama izvezenim po rubu, donesenu iz Berlina. Umesto stroge pun?e, prvi put je namestila "modernu frizuru". Nestašno je u crnu kosu zatakla skerletnu vrtnu ružu.
Zabavu, kojoj su prisustvovali svi boljševi?ki velikši, na primer premijer Molotov i njegova vitka, pametna i koketna žena Polina, svake godine je za praznik prire?ivao komesar za odbranu Vorošilov. U malenom i bliskom svetu boljševi?ke elite, ove jednostavne, vesele zabave obi?no su se završavale tako što su mo?nici i njihove žene plesali koza?ke plesove i pevali gruzijske tužbalice. Ali te no?i zabava se nije okon?ala kao i obi?no.
..."

Fenomenalan feljton je isao u Vecernjim Novostima, o privatnom zivotu Staljinovom. Obavezno procitajte!

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2008-03-19&feljton=6423
« Poslednja izmena: Mart 24, 2008, 02:26:23 pre podne ACHTUNG »
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
Odg: Staljin - dvor crvenog cara
« Odgovor #1 poslato: Mart 24, 2008, 01:17:51 posle podne »
Vrlo zanmiljiv tekst . Feljton predstavlja delove knjige "Staljin - dvor crvenog cara" od autora Sajmona Siboga Montefjorea . Kod nas je to izdala "Laguna" pa ko voli nek izvoli .
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim

Van mreže baclawa

• Major
  • *
    • ICQ glasnik - 416173423
    • Pogledaj profil
    • A vi, kako te?
« Odgovor #2 poslato: Mart 24, 2008, 08:31:02 posle podne »
Sve je to divno i krasno, samo mi nije jasno kakve veze ima prilozeni citat sa WW2?  :?
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #3 poslato: Mart 24, 2008, 09:21:55 posle podne »
Taj citat je iz pomenutog feljton. Uz pomoc njega se moze puno saznati o privatnom zivotu Staljina, njegovom odnosu sa saradnicima, zivotu tokom ww2 i konacno - smrti.

A mislim da ne trebam da objasnjavam vezu izmedju cika Staljina i ww2?
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže baclawa

• Major
  • *
    • ICQ glasnik - 416173423
    • Pogledaj profil
    • A vi, kako te?
« Odgovor #4 poslato: Mart 24, 2008, 09:48:02 posle podne »
A mislim da ne trebam da objasnjavam vezu izmedju cika Staljina i ww2?

Znamo svi ko je drug Staljin i kolika je njegova uloga u WW2, ali mi je izabrani citat bas nevezan... Anyway, ne sumnjam da je biografija interesantna.
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...