Vinston Čerčil-Prvom pomorskom lordu 22.IX 1941.
1. Posto sam za čvrste brodove milo mi je sto imamo 1.370 tona vise oklopa i jos 790 tona tezine u trupu. Nisam ubedjen da se ugradnjom aerodroma u srednjem umesto na zadnjem delu nije veliki deo oklopa utrosio bez koristi po nacelo "citadele", od kojeg zavise kako borbeni tako i navigacioni kvaliteti.
2. Nas brod je duzi, uzi, i dublji od američkog. Pretpostavljam da to doprinosi brzini.
3. Mi smo za 1.750 tona presli granicu postavljenu ugovorom, dok su amerikanci, sa topovima od 406 mm, premasili samo za 200 tona. Moze li to biti tačno ?
4. Moze se isto toliko navesti u prilog 20 topova od 127 mm za protivavionsku artiljeriju, i pomocno naoruzanje, kao i u prilog 16 topova od 133 mm. Neki bi vise voleli veci broj topovskih polozaja radi odbrane od vazdusnih napada iz vise pravaca.
5. Kad počnemo da poredimo 9 topova od 406 mm sa 10 topova od 356 mm obuzme nas tuga. 9 topova od 406 mm racunajuci 1.061 kg po zrnu daju plotun od 9.550 kg. 10 topova od 356 mm računajuci 722 kg po zrnu daju plotun od 7.220 kg. Razlika 2.330 kg po plotunu. (Čerčil nije jos imao podatke za tezinu americkih zrna od 1.225 kg)
6. Nemci su se kod
Bismarcka odlučili za 4 kupole od po 2 topa od 381 mm, dok smo mi otisli u drugu krajnost sa tri kupole, od kojih su dve sa po 4 topa, ali manja. Amerikanci su pronasli zlatnu sredinu, a time obezbedili najsnazniji udarac.
Prvi pomorski lord-Vinstonu Čerčilu 2.X 1941.
1. Kad bi se avioni uklonili ne bi se dobio nikakav oklop koji bi se ugradio negde drugde.
2. To je potvrdjeno
3. Mi smo
King George V počeli da gradimo kao brod od 35.000 tona, ali su tokom izgradnje unete neke dopune, pa je brod ispao tezi 1.750 tona.
4. Kod američkog broda broj topova od 127 mm je postignut na račun protivavionskog oruzja malog dometa.
5.
King George V je bio projektovan za 12 topova od 356 mm, ali smo se morali odreci 2 topa da bismo pojačali oklopnu zastitu. Moguce je da topovi od 356 mm imaju nesto vecu brzinu paljbe.
6.
Bismarckov standardni deplasman je procenjen na 41.150 tona. Amerikanci su čim su mogli projektovati brod po zelji sa topovima od 406 mm presli na brodove od 45.000 tona klase
Iowa.
North Carolina: