Autor Tema: Dankirk, potpuna pobeda izgubljena TRUE or FALSE  (Pročitano 9803 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Dankirk, potpuna pobeda izgubljena TRUE or FALSE
« poslato: April 27, 2007, 04:26:11 posle podne »
         Poznato je da je Hitler zaustavio tenkove ko Dankirka i naredio pesadiji da izvrsi napad dok je Geringov Luftwaffe trebalo da ocisti sve zivo sa plaza. Naravno, znamo da se izvuklo preko 300 000 ljudi, koji su kasnije cinili jezgo D Day napada, ali zasto je Hitler koristio tenkove kao nakovanj, a pesadiju kao cekic umesto obrnuto? Da li se plasio protivnapada Francuza sa juga ili je stedeo tenkove za novu ofanzivu ili je mozda pak namerno postedeo britanske vojnike u nadi da ce Britanci razumeti njegove namere. Treba potsetiti da je Hitler Britance smatrao za arijevski narod i da je hteo da bude u savezu sa njima.
          Ovde postoji i opcija broj 4. Posle ovoga je usledila operacija Eagle ili Luftwaffeov napad na Britaniju. Tacnije, moguce je da je Luftwaffe namerno odredjena za napad po plazama uz nadu da ce RAF pokusati da "izadje na crtu". RAF to naravno nije ucinio i mnogi ga optuzuju za kukavicko drzanje tih dana, a sa druge strane RN ( Royal Navy) je obavio fantastican posao uz gubitak dva razaraca.

Ako se sve ovo sagleda, koje je vas pogled na ovu vrlo diskutabilnu temu.
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Dark Rider

• Gost
Odg: Dankirk, potpuna pobeda izgubljena TRUE or FALSE
« Odgovor #1 poslato: April 28, 2007, 04:10:10 posle podne »
Za mene je totalno neshvatljivo zasto je Hitler zaustavio tenkove i omogucio Britancima da se evakuisu.Da je zarobio 300 000 vojnika to bi bio tezak udarac za Britansku vojsku

Van mreže overkill_vs

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • MyCity
« Odgovor #2 poslato: Maj 09, 2007, 12:48:59 posle podne »
Mislim da je u pitanju ipak Hitlerovo taktiziranje sa Britancima, uzimajuci u obzir pripreme i skorasnji napad na SSSR, svaki normalan covek izbegava ratovanje na dva ili vise frontova.

Rade

• Gost
« Odgovor #3 poslato: Maj 11, 2007, 02:14:19 posle podne »
Smatram da je Hitler nameravao da se nekako "dogovori" sa Britancima...

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #4 poslato: Maj 13, 2007, 08:31:15 posle podne »
      Ali ocigledno sa pogresnim ljudima... Vlada Chebrlejna je pala i sve se promenilo.

Van mreže Corwin

• Mladji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #5 poslato: Jun 10, 2007, 09:52:39 posle podne »
      Ali ocigledno sa pogresnim ljudima... Vlada Chebrlejna je pala i sve se promenilo.
?er?il je na vlast došao 10. maja, na dan po?etka njema?ke ofanzive.
Što se Dankirka ti?e, ko zna koliko polemika se vodilo o tome. Postoji ?ak i teorija da je Hitler namjerno pustio Britance da se izvuku da bi tako sklopio mir, ali je ova teorija odba?ena od svih ozbiljnih istori?ara. Razlog za oklijevanje i zaustavljanje tenkova je jednostavniji - Pariz. Hitlerove o?i bile su okrenute prema cilju svih nejma?kih osvaja?a - gradu svjetlosti. On je tako?e vodio ra?una o nastavku Bitke za Francusku, pošto je Bitka za Belgiju bila ve? dobijena. Ta?nije, htio je da sa?uva tenkove i poštedi ih mehani?kih problema koji bi se desili da su forsirani kroz mo?varno zemljište i kanale. A tu treba dodati i Geringa, koji je još uvijek uživao veliko povjerenje, a koji je tvrdio da sama Luftvafe može sprije?iti evakuaciju. Kad se problem ovako postavi, njegova odluka ne djeluje više nelogi?no.
Što se ostatka ti?e, slažem se, sa zarobljenih 300 000 Britanaca, i ?er?il bi bio prinu?en da sklopi mir. On sam je jednom rekao da bi (iako su ti ljudi izvu?eni) "invaziona snaga od samo 100 000 ljudi u prvih nekoliko nedjelja nakon Dankirka napredovala do Edinburga prije nego što bi mogli da je zaustave". Mislim da ovo oslikava veli?inu krize u kojoj se Britanija našla nakon Dankirka, i pored toga što je ve?ina BEF spašena.

Van mreže germanoty

• Razvodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Jun 11, 2007, 07:59:03 pre podne »
Mnogo se govorilo o toj Hitlerovoj slabosti prema Britancima i njegovom oklevanju u nadi da ce se oni predomisliti.U isto vreme je Gering navaljivao i razmetao se kako ce njegova avijacija zavrsiti stvar...sto se nije desilo...Mozda ih je i potcenio opijen munjevitim pobedama na zapadu......Verzija je vise,a pravu verovatno nikada necemo saznati...

Van mreže DrVuk83

• Stariji vodnik I klase
  • *
    • MSN glasnik - vuk3101@hotmail.com
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Septembar 16, 2007, 05:10:33 posle podne »
Mislim da je u pitanju ipak Hitlerovo taktiziranje sa Britancima, uzimajuci u obzir pripreme i skorasnji napad na SSSR, svaki normalan covek izbegava ratovanje na dva ili vise frontova.
Slazem se u potpunosti sa tobom.Mislim da je Hitler vrlo dobro znao sta sve moze da ga ocekuje u Rusiji,a to sto je pustio britance da se povuku mozda bi to bio dobar razlog da sklopi mir sa Britanijom.Mada da je unistio savezni?ku vojsku kod Dankirka,mir izme?u Nemaca ibritanaca bi verovatno bio sklopljen istog momenta

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: Septembar 27, 2007, 10:19:44 posle podne »
Da ih je unistio, ne bi bilo srzi oko koje bi se razvijala odbrambena snaga Britanije u slucaju nemacke invazije... To samo za sebe dovoljno govori...

Mada mislim da je Hitler verovato da ce se Britanci predati odmah posle Francuza, jer su tada bili u bezizlaznoj situaciji. Ali opet se ponovilo - Britanci su najjaci kada su saterani uza zid.

Van mreže leonard

• Razvodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #9 poslato: Novembar 01, 2007, 03:57:24 posle podne »
Po nekim novim analizama u Blitzkrieg taktici postoji slabost. A to je sto tenkovi odu daleko ispred linija se suvise razvuce. Tako da svi prodori staju nako nekih 400km. Dok stigne pesadija i sve ostale pratece trupe.
Mislim da je Nemacka vrhovna komanda bila pomalo uplasena za bok i tesko je takav jedan tenkovski proboj kontrolisati. Kako su je nazvali u emisiji zvar koju su pustili morali su obuzdati. Naravno da je Heinz Guderian zeleo da iskoristi priliku i gura dalje napred. Medjutim ulog je bio prevelik. Ako pogledamo rat sa Poljskom nije toliko namucio Nemce. Ovde su imali posla sa daleko ozbiljnijim protivnokm koji je napravio kardinalne greske. Time sto je recimo drzao tenkove rastrkano a ne skoncetrisano.
Sto se tice 300.000 vojnika siguran sam da bi velliki broj zavrsio u kampovima za zarobljenike,a vezrovatno bi jedan deo iskoristili u ratu na isocnom frontu.
« Poslednja izmena: Novembar 01, 2007, 04:02:58 posle podne leonard »

Van mreže Wladan_RS

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • www.myspace.com/wladan
    • Imejl
« Odgovor #10 poslato: Novembar 06, 2007, 03:53:29 posle podne »
Da ih je unistio, ne bi bilo srzi oko koje bi se razvijala odbrambena snaga Britanije u slucaju nemacke invazije... To samo za sebe dovoljno govori...

Mada mislim da je Hitler verovato da ce se Britanci predati odmah posle Francuza, jer su tada bili u bezizlaznoj situaciji. Ali opet se ponovilo - Britanci su najjaci kada su saterani uza zid.

Hitler je tako nešto i o?ekivao pa je u svom govoru u Rajhstagu i pozvao Britance na predaju.A ovo oko Denkerka,vjerovatno ga je zeznuo i Gering koji je tvrdio da zahvaljuju?i premo?noj njema?koj avijaciji britanski brodovi ne?e uspjeti da izvrše evakuaciju jedinica.
Municije nestalo.Oruzje i oprema unisteni.Prema primljenim naredjenjima DAK se borio dok je mogao.Njemacki Africki korpus mora ponovo uskrsnuti!HEIA SAFARI!

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #11 poslato: Novembar 11, 2007, 07:14:51 posle podne »
Hm, Cercil ima drugacije misljenje... Prema Rundstetovom dnevniku, Kajtel je ubedio Hitlera da bi blatnjav teren kod Dankirka i mogucnost otvaranja pojedinih brana izuzetno lose delovala po tenkove. Takodje, Hitleru je Rundstet rekao da su tenkovske posade premorene i da im treba odmor, kao i to da su linije fronta jako razvucene. Hitler je rekao Rundstetu da ne mora da koristi tenkove, gde je upao samouvereni Gering,... Ostalo znate.

Znaci, Hitler nije licno naredio da se ne koriste tenkovi vec se slozio sa time. Lokalni nemacki komandiri su trazili pomoc tenkova, na sta je Rundstet samo odmahnuo rukom - imao je Hitlera "iza sebe".

Van mreže Wladan_RS

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • www.myspace.com/wladan
    • Imejl
« Odgovor #12 poslato: Novembar 11, 2007, 07:20:06 posle podne »
E Gering i njegova samouvjerenost,on je i kod Staljingrada tvrdio kako eto Hitler ne treba ništa da se brine,jer ?e luftwaffe sa svojim junkersima 52 snabdjevati opkoljene jedinice kod Staljingrada,onoliko koliko treba dok se druge jedinice ne probiju do njih i oslobode ih.A i od toga kao i kod zaustavljanja savezni?ke evakuacije kod Denkerka nije bilo ništa.
Municije nestalo.Oruzje i oprema unisteni.Prema primljenim naredjenjima DAK se borio dok je mogao.Njemacki Africki korpus mora ponovo uskrsnuti!HEIA SAFARI!

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #13 poslato: Novembar 11, 2007, 07:25:20 posle podne »
Ljudi su bili natrpani na plazama. I sta je na kraju najveci uzrok neuspeha bombardovanja? PESAK! Navodno, bombe bi se ukopavale u pesak i eksplozije bi bile jako "prigusene".

Jednom prilikom je naislo puno nemackih bombardera. Palo je mnogo bombi, sve se treslo. A potom, kada je sve proslo - svi su bili zivi i zdravi. Kakva parodija.  :D

Van mreže Wladan_RS

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • www.myspace.com/wladan
    • Imejl
« Odgovor #14 poslato: Novembar 11, 2007, 07:30:41 posle podne »
Eh sve u svemu Britanci izvukoše gomilu ljudi uz ipak za takvu operaciju ne toliko velike gubitke zbog niza njema?kih pogrešnih procjena i poteza.A tenkovi su im ve? bili na francuskoj obali,mogli su ih gurnuti još tih par kilometara i završiti sa tim.Ina?e gdje se Gering upetljao tu je ispadalo još gore ve? sa Hitlerom,Hitler je ponekad i imao dobru procjenu ali ovaj ?ini mi se nijednu.