Autor Tema: Dankirk, potpuna pobeda izgubljena TRUE or FALSE  (Pročitano 9803 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže VLAdaR

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
Odg: Dankirk, potpuna pobeda izgubljena TRUE or FALSE
« Odgovor #45 poslato: Januar 19, 2011, 01:58:55 posle podne »
"Stigavsi u Abevil, genaral Guderijan je znao da samo velika brzina moze da donese uspeh o kojem pre deset dana niko nije ni sanjao. U ponedeljak, 20.maja, oko ponoci, njegovi su tenkovi zapadno od Abevila  stigli do mora: zatvorili su obruc okruzenja.
---
Guderijanove tenkovske trupe bile su premorene zbog forsiranih marseva. Za deset dana prevalile su tri stotine kilometara - poslednjih sto za jedan dan. Pesadija i artiljerija nisu mogle da izdrze tako brz tempo nastupanja tenkova. Nemacka avijacija postajal aje sve nesigurnija jer je zapadna obala Belgije bila u dometu lovaca baziranih u Engleskoj. Cak je i snabdevanje tenkovskih jedinica postalo opasan poduhvat.
---
Posle tri dana teskih borbi pao je Bulonj, a dan kasnije, u nedelju uvece, 26.maja, kapitulirao je Kale. Posle nedelje, 26.maja, povukle su se sve saveznicke vojske u Belgiji koje nisu htele da kapituliraju, na jedno mesto: na obalu Denkerka. Vec 24. maja je Guderija odvojio jednu tenkovsku kolonu (1. oklopnu diviziju) iz borbe kod kalea i poslao je hitno za Denkerk. Otpor je bio tako snazan da je kolona izgubila svoj tempo i ponekad napredovala samo nekoliko kilometara na dan. Guderijan se ipak nadao da ce nakoliko dana posle pada Bulonja zauzeti Denkerk. Medjutim, 24. maja se Hitler po drugi put licno umesao u operacije: zabranio je Guderijanu da krene na Denkerk. Morali su da cekaju pred gradom.
Pola godine kasnije je namacki pukovnik Goldhajmer rekao belgijskom kralju Leopoldu: "Nemacka je vec unapred izgubila rat zato sto nije unistila Britanske ekspedicione snage u Denkerku".
Luis Siner, DRUGI SVETSKI RAT, tom 1   
from a dawn of time we came, moving silently down through the centuries, living many secret lives, struggling to reach the time of togethering, when a few who remain will battle to the last

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #46 poslato: Januar 19, 2011, 02:08:55 posle podne »
Pola godine kasnije je namacki pukovnik Goldhajmer rekao belgijskom kralju Leopoldu: "Nemacka je vec unapred izgubila rat zato sto nije unistila Britanske ekspedicione snage u Denkerku".
Ne kazem da pomenuti pukovnik, to nije rekao.
Samo mi nije jasno kako je krajem 1940.(kada je pukovnik dao tu izjavu) mogao da izjavi tako nesto.
Krajem 1940. krah Nemacke se nije ni nazirao, osim sto je izgubljena Bitka za Britaniju, a to opet nema veze sa trupama kod Denkerka.
Da li je mislio da bi Britanija kapitulirala da su te trupe unistene/zarobljene? (200 hiljada britanskih trupa i 140 hiljada francuskih)
Moj licno misljenje je da Britanija ne bi ni tada kapitulirala, ali mozemo prodiskutovati o tome...

Van mreže VLAdaR

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #47 poslato: Januar 19, 2011, 02:16:06 posle podne »
Posle rata su mnogi pokusali da nadju prihvatljiv razlog za Hitlerovu cudnu naredbu od 24. maja 1940. Ako se uzme u obzir sta je tog dana rekao za Britance ("Kultura koju su Englezi dali svetu ne sme da propadne", kao i to da on ima nameru da Britancima ponudi "castan mir"), neki smatraju da je svesno hteo da da sansu BEF da pobegnu, u nadi da ce ovaj "gest" odobrovoljiti britansku vladuda rihvati njegov "castan mir".
Verovatnije je da je Hitler za trenutak (ali vrlo bitan) zaustavio tenkovski napad yato sto su fron Rundstet i Guderijan smatrali da podrucje oko Denkerka nije bas pogodno za tenkovske operacije i zato sto su se bojali teskih gubitaka. Takodje, verovatno je svom prijatelju Geringu hteo da ucini uslugu, jer je ovaj insistirao da bas Luftwaffe zada Britancima poslednji udarac. Takodje je podcenio Royal Navy i nije ni mogao da nasluti da ce stvarno uspeti da evakuisu gotovo cele snage za 7 dana.  
from a dawn of time we came, moving silently down through the centuries, living many secret lives, struggling to reach the time of togethering, when a few who remain will battle to the last

Van mreže VLAdaR

• Desetar
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #48 poslato: Januar 19, 2011, 02:17:39 posle podne »
Ne kazem da pomenuti pukovnik, to nije rekao.
Samo mi nije jasno kako je krajem 1940.(kada je pukovnik dao tu izjavu) mogao da izjavi tako nesto.
Krajem 1940. krah Nemacke se nije ni nazirao, osim sto je izgubljena Bitka za Britaniju, a to opet nema veze sa trupama kod Denkerka.
Da li je mislio da bi Britanija kapitulirala da su te trupe unistene/zarobljene? (200 hiljada britanskih trupa i 140 hiljada francuskih)
Moj licno misljenje je da Britanija ne bi ni tada kapitulirala, ali mozemo prodiskutovati o tome...

Ne znam sta je Herr Oberst mislio i rekao, ja sam samo resavskom skolom prekucao iz navedene knjige

Van mreže GAGI

• Porucnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #49 poslato: Januar 19, 2011, 04:03:56 posle podne »

I ja mislim da ne bi kapitulirala ali bi u svakom slucaju nastojala da sklopi proimirje i  sto bezbolnije iz izadje rata.
Si vis pacem, para bellum.
"Ako zelis mir, spremaj se za rat"

Van mreže geometar19

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #50 poslato: Januar 19, 2011, 04:35:27 posle podne »
Hitler je rekao (....) "Moj cilj je častan mir sa Britanijom. Ja hoću Ukrajinu.A ako Britanija neće
mir,ja ću ih naterati..." Kod Denkirka je olako pustio Britance da se evakuišu, očekujući mir sa
Britanijom.Verovatno bi ga i dobio,da Churchill nije došao ,umesto popustljivog Chamberllaina.
Churchill je "pas rata" i zna ,dok je rata biće i vlasti! Hitler je morao da postavi ultimatum !!!
Churchill bi morao popustiti.Ponovni masakr, gori od onog (Galipolli u WW1) za koji je bio okriv-
ljen,ne bi smeo dopustiti...

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #51 poslato: Januar 19, 2011, 08:47:11 posle podne »

I ja mislim da ne bi kapitulirala ali bi u svakom slucaju nastojala da sklopi proimirje i  sto bezbolnije iz izadje rata.

Hitler je rekao (....) "Moj cilj je častan mir sa Britanijom. Kod Denkirka je olako pustio Britance da se evakuišu, očekujući mir sa Britanijom. Hitler je morao da postavi ultimatum !!! Churchill bi morao popustiti.

Posmatrate problematiku samo iz ugla Nemacke i kopnene vojne moci. Posle objave rata od strane Britanije, nije bio moguc nikakav "častan mir", jer Britanija brani poziciju broj 1 u svetu. Najveca imperija, tacnije najveca imperija ikada, najveca flota (i ratna mornarica, i trgovacka mornarica). To mesto se ne bi moglo ni braniti, ni odrzati "časnim mirom". Sta bi se kasnije dogodilo sa odnosom snaga Britanija-Nemacka, posle "časnog mira"?

A ako Britanija neće
mir,ja ću ih naterati..."
Pa u Bici za Britaniju se videlo da ne moze da je natera

Churchill je "pas rata" i zna ,dok je rata biće i vlasti!
Cercil nije bio na vlasti do kraja WW2  :streber:
« Poslednja izmena: Januar 20, 2011, 12:21:05 posle podne Dylan Dog »

Van mreže baclawa

• Major
  • *
    • ICQ glasnik - 416173423
    • Pogledaj profil
    • A vi, kako te?
« Odgovor #52 poslato: Januar 21, 2011, 04:57:29 posle podne »
... gori od onog (Galipolli u WW1)...

Posto vec par puta pises "Galipolli" samo da kazem da se u nasem narodu i na nasem jeziku pomenuto mesto naziva Galipolje  :razumem:
... Boricemo se u Francuskoj, na morima i okeanima, boriti sa sve vecim samopouzdanjem i sve jacim snagama u vazduhu, branicemo nase ostrvo, ma kakva da bude cena. Boricemo se na obalama, na mestima za iskrcavanja, na poljima i po ulicama , boriti u brdima; nikada se necemo predati ...

Van mreže geometar19

• Stariji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #53 poslato: Januar 22, 2011, 01:44:30 pre podne »
... gori od onog (Galipolli u WW1)...

Posto vec par puta pises "Galipolli" samo da kazem da se u nasem narodu i na nasem jeziku pomenuto mesto naziva Galipolje  :razumem:

U turskim izvorima ova se bitka zove Çanakkale Savaşları, "Bitke kod Čanakkale" (prema gradu Çanakkale na južnoj azijskoj strani Dardanela, vidi kartu), dok se ista bitka u američkim izvorima zove Dardanelles Campaign, "Dardanelski pohod." U Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu, bitka se jednostavno zove Gallipoli.

U slavu i čast onih koji su tamo najviše izginuli (Australija,N.Zeland,Francuska) kao i nezaboravni,
istoimeni film :" GALLIPOLI " Našeg naroda (srećom)tamo nije bilo...

« Poslednja izmena: Januar 22, 2011, 01:58:47 pre podne geometar19 »

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #54 poslato: Januar 22, 2011, 10:47:01 pre podne »
Off-topic se završava ovde. Svi imate opomene.
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Dylan Dog

• Gost
« Odgovor #55 poslato: Februar 03, 2011, 08:27:46 posle podne »

Primecuje se na mapi De Golov kontranapad 17-19.V, ali ne znam bukvalno nista o tome (za sada  :) )
« Poslednja izmena: Februar 03, 2011, 11:55:40 posle podne Dylan Dog »