Autor Tema: Operacija Sealion  (Pročitano 10752 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
  • Country: de
    • ICQ glasnik - 482638609
    • MSN glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Yahoo brzi glasnik - nesic_nikola@yahoo.com
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Operacija Sealion
« poslato: April 24, 2007, 11:26:32 pre podne »
       Ovo je predmet velikih diskusija. Da su Nemci dobili Bitku za Britaniju, da li bi po vama ova akcija bila uspešna, i kako bi se uopšte odvijala? Pri tome ne mislim na nema?ke planove nego na neka opšta vaša mišljenja. Znamo da su barže postavljanje i da se napad spremao, ali kako bi se, po vama, odvijao?
History will be kind to me for I intend to write it. - Winston Churchill

Van mreže pentraksil

• Vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
Re: Operacija Sealion
« Odgovor #1 poslato: April 25, 2007, 12:46:21 pre podne »
Naravno da bi osvojili Britaniju....mada bi bilo raznih komplikcija....jednostavno Dunkirk na Britanskim Ostrvima

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
Odg: Operacija Sealion
« Odgovor #2 poslato: April 29, 2007, 12:06:10 pre podne »
        Hitler jednostavno nije imao strpljenja da unisti RAF. Naravno, gubitci Nemaca jesu bili veci, ali oni su tada bili u mogucnosti da ih koliko toliko nadoknade. Citao sam podatke da su Englezi imali negativan odnos novi avioni/sruseni , tacnije, nisu mogli nadoknaditi sve gubitke. Da su Nemci bili strpljiviji, vise se koncentrisali na radare, aerodrome i fabrike aviona mogli su dobiti taj rat. Bio bi duzi, bio bi iscrpljujuc, ali tako su Nemci porazeni u WW2. Jednostavno, nije smeo da ostavi neprijatelja iza ledja....

Bombardovanje Londona je jedna od najvecih gresaka Hitlera, koje je pocinio iz besa i obnevidelosti, koje su mu se visestruko vratile.

Van mreže Rocker

• Vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Maj 01, 2007, 05:48:02 pre podne »
            Bombardovanje Londona je jedna od najvecih gresaka Hitlera, koje je pocinio iz besa i obnevidelosti, koje su mu se visestruko vratile.
Umesto da je bombardovao položaje RAF-a. Da, to je skroz ta?no. Bombardovanjima Londona nije naneo nikakve vojne gubitke a potrošio je znatne resurse.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #4 poslato: Maj 04, 2007, 12:09:44 pre podne »
       Definitvno su trebali da istraju u ovome ako su hteli world domination. Nemacka industrija je tada bila u mnogo bolje polozaju nego britanska, a stav Amerika je bio dosta rezervisaniji.

Dark Rider

• Gost
« Odgovor #5 poslato: Maj 05, 2007, 01:58:22 posle podne »
Problem je sto su i mornarica i pesadija ocekivali da Luftwaffe sam dobije rat za Britaniju i nisu imali neke razradjene planove.A i kao sto Rocker reche napadom na London samo su omogucili RAF-u da se oporavi.

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #6 poslato: Maj 13, 2007, 08:40:18 posle podne »
      Debeli Gering je prvi tvrdio kako ce razneti RAF. I mozda i bi, da su bili strpljivi. Mornarica je skoro odbijala da se vrsi iskrcavanje na Britaniju ako se ne unisti RAF i to pod uslovom da napad dodje iz vise pravaca.

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Maj 13, 2007, 09:32:09 posle podne »
Meni se ?ini da je ve?i problem bio gubitak pilota . A gubili su ih u razmeri 4:1 . S obzirom na ostale planirane operacije Nemci nisu hteli da se dovedu u poziciju da izgube svoje iskusne pilote zbog neizvesne operacije zbog apsolutne Engleske dominacije na moru . Ako se tome još doda da Nema?ka mornari?ka avijacija skoro i da nije postojala taj desant bi bio jako rizi?an .
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"
Captain Henry P. Jim Crowe - 13.01.1943. - (Gvadalkanal)
"Purple Heart" orden - dodeljuje se ranjenim i poginulim

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: Maj 14, 2007, 02:35:52 posle podne »
      Ne, 4:1 je preterivanje. Oni jesu gubili vise pilota od Britanaca, ali su Britanci bili ti koji ne bi mogli da nadoknade gubitke. Inace, podatci su vrlo nezahvalni, jer sa obe strane postoji preterivanje.
      Hitler je ocigledno vec planirao Barbarosu u vreme Bitke za Britaniju, tako da je to i prevagnulo.

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: Maj 14, 2007, 04:05:20 posle podne »
Što se ti?e pilota tu ne može niko da laže . Posle malog istraživanja evo malo preciznijih podataka . Što se ti?e Britanaca oni su izgubili 544 pilota koji su na spisku u njihovom muzeju , i da su tu pokušali da slažu to bi vrlo brzo bilo provaljeno od njihovih drugova iz jedinica koji su preživeli rat . Za nemce nisam našao podatak o broju izgubljenih pilota . Za broj aviona se slažem da svako vu?e na svoju stranu ali ako uzmemo neku srednju procenu da su obe strane izgubile oko 1500 aviona , to zna?i bar 1400 nema?kih pilota poginulih/zarobljenih . Zna?i Englezi su imali tu prednost da oboreni avion ne zna?i i gubitak pilota . Ina?e RAF se za vreme bitke još i osnažio jel su im ameri dosta pomagali u proizvodnji a i dosta pilota dobrovoljaca (preko 500) im se pridružilo i uzelo ueš?a u bitci .

Da se vratim na temu . Desant bi bio vrlo rizi?an potez . Ono što sad znam je da Nemci u tom trenutku nisu ni proizvodili bombe koje bi mogle da probiju oklop Bojnog Broda ili Krstarice tako da bi bili poraženi na moru vrlo brzo . Snadbevanje iz vazduha mislim da bi bilo nemogu?e jel ako to nisu uspeli kod staljingrada onda bi ovde posledice bile još gore zbog ve?eg obima operacije . Po meni se sve svodi na snadbevanje jedinica a to je po meni jedino mogu?e preko mora . O samim operacijama u slu?aju uspostavljanja Nema?ke kontrole na moru ne treba ni trošiti re?i jel bi to bila igra ma?ke i miša . Me?utim Nema?ka je jednostavno ušla nespremna u rat a na moru se to najviše ose?alo .
« Poslednja izmena: Maj 14, 2007, 04:10:41 posle podne Director »
"Prokleti da ste, nikada necete dobiti orden "Purple Heart" krijuci se u zemunici ! Za mnom !"

Van mreže ACHTUNG

• Administrator
  • Pukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Drugi svetski rat
    • Imejl
« Odgovor #10 poslato: Maj 14, 2007, 07:10:36 posle podne »
      Gubis nesto iz vida. Englezi nisu proizvodili dovoljno aviona koliko su gubili. To je pocelo posebno da se pokazuje kada su Nemci intezivirali napade na idustrijske centre. Engleska industrija je slaba u vreme ove bitke.Nemci bi pobedili u vazduhu da se bitka nastavila u rat iznurivanja. Uzecu ovih dana knjigu koja ima tacne podatke o gubitcima.

Sto se tice samog desanta, pobeda u vazduhu bi znacila masovnu destrukciju same Britanije. Planovi su pravljeni za operaciju iskrcavanja, i postojalo bi vise laznih iskrcavanja. Sami Nemci nisu uspeli da sakriju barze od Engleza koji su ih kasnije bombardovali. Razlog Nemackog poraza jeste velika teznja ka Blitkriegu koji je bio tesko ostvarljiv zbog samog geografskog polozaja Britanije i slabosti na moru. Rat iznurivanja bi uspeo gde Blitzkrieg nije, ali bi Hitler morao da se oprosti od operacije Barbarosa za uvek.

Dark Rider

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Maj 15, 2007, 08:01:36 pre podne »
Hitler nije imao drugog izbora.Morao je da napadne SSSR.Za rat iznurivanja Britanije trebala mu je nafta za avione i podmornice.A rezerve nafte u Rumuniji jednostavno nisu mogle to da obezbede.A gde je mogao na nadje naftu.......na istoku.

Van mreže Director

• Administrator
  • Potpukovnik
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Maj 15, 2007, 02:43:02 posle podne »
Bitka za britaniju  :

http://www.ibiblio.org/hyperwar/UN/UK/UK-Civil-WarProduction/UK-Civil-WarProduction-IV.html

Ukratko sa ovog sajta : Posle poraza u Francuskoj Britanija stavlja potrebe RAF-a kao prioritetne . Do tada su gubili više aviona nego što su proizvodili ali kao što se vidi iz ovog linka oni su uspeli da pokriju svoje gubitke i ?ak da oja?aju RAF za vreme nema?kih napada . Ovo su uspeli tako što su im amerikanci slali svoje zastarelo naoružanje za kopnenu vojsku a oni su svoje sirovine i kapacitete za proizvodnju potpuno prebacili na proizvodnju aviona . ?ak se mornarica žalila zbog ovoga jel oni tada nisu mogli da se bore na tri fronta (Atlantik , Mediteran i zaštita ostrva od invazije).
Nemci su tu napravili veliku grešku što nisu nastavili da bombarduju aerodrome i radare na jugu . To je bila najslabija ta?ka Engleza zbog kratkog dometa njihovih lovaca . Bombardovanje fabrika je bio uzaladan posao i osim sitnih uspeha ništa oni bitno nisu mogli englezima da naude . Engleski "Rur" je na severu zemlje (liverpul , man?ester ....) . Da bi bombardovali te ciljeve bio im je potreban teški bombarder koji oni nisu imali kao i pratnja za njega koju tako?e nisu imali jel su njihovi lovci jedva mogli da prate svoje bombardere do južne engleske . Da bi sa bombarderima koje su oni imali mogli bombardovati sever morali bi da im smanje koli?inu bombi da bi mogli da dolete tamo , i morali bi to no?u da rade što je u to vreme bilo nemogu?e uraditi kada je re? o preciznom bombardovanju (to ni ameri sa mnogo boljim avionima nisu uspevali kasnije) . Bombardovanje civila s ciljem izazivanja panike i zakr?avanja saobra?ajne infrastrukture s obzirom da za desant nikad nije dato zeleno svetlo nije ni imalo smisla pa to ne bi ni komentarisao .

Što se ti?e desanta ja mislim da bi sam desant bar delimi?no uspeo (verovatno bi ih iznenadili no?u) ali posle toga bi Britanska mornarica potpuno otsekla bilo kakva poja?anja i dotur zaliha te bi to bio neki mini Staljingrad .

Van mreže @ki

• Stariji vodnik I klase
  • *
    • Pogledaj profil
    • maketarski kutak
    • Imejl
« Odgovor #13 poslato: Maj 20, 2007, 07:19:56 posle podne »
nemci su pravili takozvane tauchpanzere,koji su mogli da idu po vodi i do 15m dubine.nesto malo panzera IV D,Panzer III F,i E je konvertovano u tauchpanzere,pre nego sto je operacija otkazana...
Povlacenje moze biti majstorsko,ali pobeda se nalazi u sasvim drugom pravcu!

Van mreže Corwin

• Mladji vodnik
  • *
    • Pogledaj profil
    • Imejl
« Odgovor #14 poslato: Jun 10, 2007, 10:03:42 posle podne »
      Gubis nesto iz vida. Englezi nisu proizvodili dovoljno aviona koliko su gubili.
Griješiš. Ovo je bilo ta?no samo za posljednju nedjelju avgusta i prvu nedjelju septembra. Ovo je bila jedina prilika koju su Njemci imali da dobiju ovaj vazdušni rat.
Kaže se za Geringa da je napravio tri katastrofalne greške u operaciji "Dan Orla".
Prva je bila što nije nastavio zapo?eto bombardovanje radarskih stanica. Druga je što je, negdje u julu, naredio lovcima da prate bombardere i zabranio im da angažuju lovce ako ih ne napadnu. Po pet, šest lovaca je pratilo njema?ke bombardere, ali su zbog ovog nare?enja bili lišeni svake inicijative u odnosu na britanske. Posljednja, i najve?a greška, je bila što je po?etkom septembra (NIJE MI JASNO KAKO!!!???) procijenio da je RAF poražen i preusmjerio cilj sa bombardovanja aerodroma i fabrika aviona na gradove. Ovo je dalo RAF-u priliku da uhvati dah i da se oporavi od gubitaka.
Ina?e, teško je davati prognoze o uspjehu operacije koja ozbiljno nije ni planirana. Postojala su dva gledišta kako operaciju izvesti. Prvo je bilo mornari?ko, i za njega se zalagao Reder - omogu?iti iskrcavanje na uskom frontu, jer je mornarica mogla da brani samo uzak koridor. Sa vojni?ke ta?ke gledišta, ovo je bilo samoubistvo. Za drugo se zalagao Generalštab - iskrcavanje na širokom frontu. Mornarica ovo nije mogla da omogu?i, ?ak ni uz potpunu dominaciju u vazduhu. Tako da vjerujem da je plan, svakako, bio osu?en na propast.