... i ponovo zbog filma Das Boot.
Ima scena kada je kapetan besan zbog Luftwaffea, posto podmornica ni na prilazu nisu zasticene. Razmisljao sam kako bi se stvari odvijale da je Luftwaffe digao ruke od bombardovanja UK-a, i pruzio maksimalnu podrsku podmornicama.
Ovde mislim na podrsku FW 200 bombarderima, koji su bili odlicni u potapanju konvoja, ali su vec polovinom 1941. povuceni sa patrolnih zadataka - jer su na brodove postavljani katapulti (CAM brodovi - Catapult Aircraft Merchantman) koji bi "lansirali" Hurricane. Ocigledno je da su ovi mogli lako da se obracunaju sa Condorom, koji su inace bili jako precizni u svom potapanju (gadjali iz niskog preleta).
Potreban je bio avion dugog dometa (ne bas nesto kao P-51, ali dovoljno sa obracuna sa britanskim resenjima). I nije sustina samo u potapanju konvoja, vec i u podrsci podmornicama - Condori su javljali tacne pozicije brodovlja svojim kolegama pod vodom, i to je bila ubitacna kombinacija.
Sve ovo bi trazilo dodatan napor, posebno ako imamo u vidu Operaciju Barbarosu, ali bi vrlo verovatno zapecatilo sudbinu UK. Interesuje me vase misljenje - koji bi lovac mogao da bude u ulozi pratioca bombardera, da li bi RAF "izasao" da se bori (sto i jeste bio cilj tokom bitke za Britaniju),...